14.10.2015. 13:39
0
Jagodić: Đurić je skroman i pošten momak kojem se trud isplaćuje
Milan Đurić, fudbaler italijanske Cesene u posljednjih pet-šest dana postao je junak bh. javnosti. U dvije ključne utakmice kvalifikacija za EURO 2016 postigao je dva gola i protiv Velsa u pobjedi 2:0 i sinoć na Kipru, kada je bh. tim slavio rezultatom 3:2, te osigurao sebi i saigračima plasman u baraž.

Skromni momak koji je 1990. godine rođen u Tuzli prvo je zapao za oko Vladi Jagodiću, nekadašnjem selektoru mlade reprezentacije BiH. Poziv u mladi bh. tim Đurić je dobio 2012. godine, koji je odmah prihvatio i debitovao 1. juna iste godine u susretu sa Bjelorusijom. Zanimljivo Đurić je u to vrijeme bio i na širem spisku Siniše Mihajlovića, selektora Srbije, ali se odlučio prihvatiti Jagodićev poziv.

"Meni je prije svega jako drago što se ovih dana puno lijepih stvari događa u životu Milana Đurića. Pratio sam ga šest mjeseci prije prvog poziva koji sam mu uputio, jer mi je tada u mladoj reprezentaciji trebao profil centarfora kakav je on. Potvrdu njegovog kvaliteta dobio sam kada je Mihajlović stavio njegovo ime na širi spisak reprezentacije Srbije. Đurić je dobro praćen i znao sam da bi nam bio veoma koristan u posljednje četiri utakmice kvalifikacija. Tada je igrao u Crotoneu kao posuđen igrač od Parme. Uputio sam mu poziv i odmah se odazvao. On je izuzetno skroman i pošten momak kojem se naporan rad konačno počeo isplaćivati",
priča Jagodić i evocira uspomene na prvo Đurićevo pojavljivanje u mladoj reprezentaciji pod njegovim vodstvom:  

"Nisam imao praksu da igrače koji su prvi put na okupljanju odmah stavljam u prvi tim. Pred Bjelorusiju sam Đuriću objasnio da je jako važna utakmica i da ga neću odmah gurnuti u vatru kako ne bi sagorio. Zamolio sam ga da shvati moju odluku, a on me je kupio svojim riječima. Tada mi je rekao: 'Selektore ja sam se odazvao na poziv, a ako vi odlučite da sjedim na tribinama ja ću poštovati tu odluku.' Moram dodati da sam u to vrijeme zbog stavljanja Đurića na spisak bio pod ogromnim pritiskom raznih dušebrižnika bh. fudbala. Govorilo se ko je taj anonimus, pa onda da je to neka moja veza i slične stvari. Raduje me što se pokazalo kako sam napravio pravi izbor, jer osim Đurića iz te generacije mlade reprezentacije sada ima sedam-osam imena u seniorskom timu BiH."

Jagodić kaže da Đurić niti jednog trenutka nije imao dilemu hoće li prihvatiti njegov poziv ili čekati da ga neko zovne iz Srbije.

"Imao sam običaj da prije poziva s igračem obavim telefonski razgovor i vidim kakvo je njegovo razmišljanje. Tako sam uradio i sa Đurićem. Kada sam ga obavijestio da razmišljam da mu uputim poziv bio je oduševljen. Istakao je da mu je drago što je konačno neko shvatio da može igrati za Bosnu i Hercegovinu i da će doći na okupljanje. Naravno, interesovalo me hoće li možda promijeniti odluku ako dobije poziv iz Srbije, što je on odmah odbacio. Tako je i bilo ispoštovao je svoje obećanje i sada, zahvaljujući hrabrosti selektora Mehmeda Baždarevića da ga gurne u vatru, ubire plodove svog napornog rada. Đurić je skroman i porodičan čovjek. U njegovim godinama, a tek mu je 25 ima dijete od dvije godine i posvećen je porodici. Sve radi bez velike pompe i nekog isticanja. Nadam se da će još napredovati u karijeri i da će u Ceseni dobiti ulogu koju zaslužuje. U italijanskoj ligi se jako teško probiti, ali ne sumnjam da će Đurić u tome uspjeti", završio je Jagodić.

Milan Đurić je bh. reprezentativac sa sjajnim procentom kada su u pitanju postignuti golovi u državnom dresu. U mladoj selekciji je odigrao četiri utakmice i dao šest golova.

U A timu je u četiri susreta do sada odigrao nekih stotinjak minuta i dva puta pogodio protivničke mreže, i to u kakvom trenutku. Već sada je na najbolji način uzvratio selektoru Baždareviću za povjerenje koje mu je ukazao zbog izostanka povrijeđenog Edina Džeke. Za razliku od sadašnjeg selektora, njegov prethodnik Safet Sušić nije Đuriću želio dati šansu, pa čak ni u situaciji kada je pred utakmicu sa Izraelom u Tel Avivu ostao bez ijednog napadača.

(Anadolija)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.