11.2.2016. 9:48
2
Miodrag Ješić, trener FK Sarajevo: Cilj nam je osvojiti najviše bodova u 12 kola, Duljević treba ostati
Cilj Fudbalskog kluba Sarajevo će biti da u 12 kola proljetnog dijela sezone osvoji najviše bodova, a na koje mjesto će nas to odvesti, vidjet ćemo, rekao je šef stručnog štaba FK Sarajevo Miodrag Ješić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) tokom priprema aktuelnog bh. prvaka u Antaliji.

U odnosu na pripreme bordo tima u Sloveniji, pred početak ove sezone, Sarajevo radi i izgleda mnogo ozbiljnije, što je posljedica čvrste ruke, selekcije ekipe koju je napustilo nekoliko "problematičnih" igrača i posezanjem i za, među igračima najnepopularnije mjere, novčanim kažnjavanjem.

- Normalna disciplina -

Nekadašnji fudbaler i trener Partizana smatra da je sa svojim saradnicima zaveo "normalnu disciplinu", kakva i priliči profesionalnom fudbalu.

"Uradili smo prvo unutrašnju selekciju i svi igrači koji su ostali, su tu zahvaljujući kvaliteti koju imaju i drago nam je da se to pokazalo", kazao je Ješić.

Sarajevo je prvu od tri probne utakmice na obali Sredozemnog mora odigralo protiv Maribora. Uprkos rezultatski ubjedljivom porazu, Ješić nije nezadovoljan onim što je ekipa pokazala. Kazao je da se na pripremama ne spremaju za te utakmice, već im one služe kako priprema za izazove u nastavku prvenstva.

Bivši igrač turskih Altayja i Trabzona smatra da pripreme nisu naporne, već da se radi normalno za ovu fazu. Kazao je da stručni štab pravi plan i program i da je svaki dan vezan za naredni. Treninzi su dozirani i da nije dobro da to rade i igrači.

"U utakmicu s Mariborom smo ušli iz punog trenažnog procesa i vidjeli ste da smo imali više od igre skoro svih 90 minuta. Ima grešaka, ali me raduje što su greške više taktičke prirode i to se da ispraviti. Dva puta smo primili golove iz prekida, iako smo to puno puta ponavljali", izjavio je Ješić.

Osvrnuvši se za na izjavu kolege s klupe Maribora Krunoslava Jurčića da je Sarajevo igralo lepršavo, ali i naivno, Ješić je rekao da mu je drago da se to primjećuje.

"Sarajevo će dalje nastojati, i prvog dana smo rekli da Sarajevo treba da igra napadački, široko, lepršavo i da zadovolji mnogobojne navijače širom BiH i regije. Tako ćemo igrati i ubuduće i nećemo se mijenjati. Grešaka ima, ali ćemo njih korigovati. Kontrolisali smo utakmicu svih 90 minuta i sami smo sebi postizali golove, ali mi je drago da je ekipa pokazala da se može nadigravati sa svakim pa i Mariborom. Ove greške i golove koje smo primali bolje da smo ih sad primali, a bodove ćemo osvajati kad dođe vrijeme za to. Rano je da ih sad osvajamo", rekao je trener Sarajeva.

- Ko će biti "jedinica" protiv Zrinjskog? -

Nakon odlaska Mateja Delača zbog povrede, mjesto među stativama je zauzeo Emir Plakalo, mladi golman Sarajeva. Nakon prvog dijela sezone i pripremih utakmica i naivno primljenih golova, pozicija prvog golmana najveća je briga navijača Sarajeva. Na pitanje hoće li biti promjena na golu Sarajeva kad počne sezone, Ješić je diplomatski da sva tri golmana (Bojan Pavlović i Ivan Trifković) rade dobro. Međutim, kazao je kako eventualna promjena na golu ili nekoj drugoj poziciji neće biti iznenađenje.

"Ovo su pripremne utakmice i radimo kombinacije. Neće biti puno promjena, ali će ih biti. Probat ćemo normalno i svakog golmana da brani u startnoj postavi. Neće biti iznenađenja ako bude promjena ne samo tu, nego i na nekim drugim mjestima", naglasio je Ješić i dodao da će prvih 11 kada počne prvenstvo 28. februara, činiti igrači koji budu u najboljoj formi i najspremniji da iznesu ono što se od njih očekuje.

Ješić je na klupu Sarajeva stigao u 10. kolu, nakon što je Sarajevo katastrofalno ušlo u prvenstvu, s tri poraza u devet kola i ekipom koju je zatekao. Tokom zimske pauze, Ješić je napravio novu selekciju igrača, neki od nosioca igre poput Bojana Puzigaće i kapitena Ivana Tatomirovića više nisu u klubu, a svi novi igrači su dovedeni uz njegov "amin". Na pitanje da li to znači da neće imati alibi u slučaju neuspjeha na kraju sezone, Ješić je rekao da alibi nije tražio ni kada je došao.

"Ima grešaka do svih nas. Kada izgubite utakmice ne može biti greška jedan potez ili igrač nego kolektiv. Svi smo odgovorni i preuzeli smo odgovornost. Naravno da nam je sada lakše i očekujem da Sarajevo na proljeće iz 12 utakmica osvoji najviše bodova, a na koje mjesto će nas to odvesti, vidjet ćemo", rekao je Ješić.

Prva utakmica na proljeće protiv Zrinjskog u Mostaru već je okarakterisana kao "biti ili ne biti", ali Ješić kaže da igrače pokušava rasteretiti igrače i skinuti pritisak.

"Svaka utakmica je važna, u opticaju je 36 bodova i mi ćemo pokušati osvojiti najviše bodova, to je cilj. Ako to uradimo onda smo uspjeli i uradili ono što se od nas očekuje, a vidjećemo kakav će to plasman biti kad se sabere proljeće i jesen i na kojoj poziciji ćemo biti", istakao je Ješić ciljeve za proljeće 2016. godine.

Ekipi se priključilo nekoliko novih igrača, a šef stručnog štaba je potvrdio kako je zadovoljan njihovim dolaskom.

"Malo se stvorila fama da Sarajevo može dovesti igrača kojeg hoće. Nismo baš Real Madrid da pokažemo prstom na igrača i da će taj odmah da dođe i da se dogovorimo. Imamo što imamo, imamo budžet u koji pokušavamo da se uklopimo. Mislim da smo doveli dobre igrače i da će biti pojačanja u proljetnom djelu prvenstva. Mi tako mislimo, a na njima je da to pokažu, a pokazat će utakmice na proljeće", rekao je Ješić.

Među prinovama su i dvojica Brazilaca Emerson Luiz i Cesar Hermenegildo, igrači s kojim je Ješić radio u Mijanmaru. Cesar je u Sarajevo stigao s reputacijom golgetera (105 golova u 100 utakmica), koju tek treba opravdati, a Emerson je izgledom i konstitucijom zabrinuo dio navijača FK Sarajevo.

"Igrača ne dovodimo po dimenzijama i mjerama da bude maneken. Dovodimo ga da bude u svrsi onoga što treba. Da podignemo nivo i kvalitet igre i mislim da je upravo Emerson jedan od igrača koji to može uraditi", rekao je Ješić.

- Neminovnost je da igrači odlaze -

Iako je klub u završnoj fazi priprema, postoji mogućnost da neko od standardnih prvotimaca poput Harisa Duljevića, Leona Benke ili Krste Velkoskog napusti ekipu. Ješić je mišljenja da Duljević treba ostati na Koševu još najmanje jednu sezonu kako bi potvrdio očigledan talenat koji posjeduje.

"S njim ne treba žuriti, mišljenja sam da on treba da ostane. Uvijek može doći nepristojna ponuda i to je viša sila i ako postoji klupski interes, mi ćemo se složiti", kazao je šef stručnog štaba Sarajeva.

Za Benku i Velkoskog je već rekao da je bilo ponuda i da je postizanje dogovora bilo blizu, ali da posao nije zaključen.

"Što se stručnog štaba tiče, igrači njihovog kvaliteta mogu da ostanu, značit će nam, ali ako dođe dobra ponuda i za igrača i za klub, spremni smo da ih pustimo", rekao je Ješić i dodao da je neminovnost da igrači odlaze nakon sezone ili dvije i da s tim "moraju da se pomire".

Dodao je da su, s obzirom da su znali da mogu ostati bez ova dva igrača, tako i pravili selekciju i da neće biti iznenađenje ni ako odu ni ako ostanu.

"Ne opterećujemo se, zadovoljan sam kako rade i treba da rade kao da će ostati deset godina, ali moraju biti spremni i da sutra odu", rekao je Ješić.

- Kvalitet lige raste, ali treba popraviti infrastrukturu -

Na pitanje da li je u Premijer ligi vidio ono što je očekivao prije dolaska, Ješić je kazao da bi infrastruktura morala biti bolja, ukoliko tražimo dobru i atraktivnu igru, što je nemoguće ostvariti na nekim od terena u Premijer ligi BiH. S druge strane, kazao je da postoji nekoliko dobrih i ujednačenih ekipa i da kvalitet raste iz godine u godinu. Iako tvrdi da mu to nije praksa, jer ne želi praviti pritisak na sudije niti se opravdavati u slučaju lošeg rezultata, Ješić se osvrnuo i na suđenje.

"Imali smo predavanje o pravilima fudbalske igre. Ovim putem bih zamolio da ta pravila budu primijenjena u svakoj utakmici i protiv svakog protivnika i da su sudije tu da štite ne jednu ili drugu ekipu. Sudija je tu da štiti, ne vas ili mene kao ekipu, već da svira po pravilima fudbalske igre. Zamolio bih ih da upravo to rade i nema veze hoće li prvak biti Leicester ili Sloboda. Ko zasluži neka bude šampion", rekao je Ješić.

Trener bh. prvaka je rekao da su sve ekipe na pripremama, da ulaze ambiciozno u prvenstvo i da im se ne bi smjelo dogoditi ono što se dogodilo Sarajevu u zadnjem kolu protiv Širokog.

"Da ste bolji na terenu, da pokažete kvalitet, da date mnogo truda i energije, želje i volje i odete bez bodova. A kao satisfakciju imamo kaznu sudije i posmatrača, a od toga nemamo ništa, jer smo izgubili tri boda i kapitena za prvo kolo. To utiče, ovo je prvi put da pričam i neću više nikada. Hvala ljudima koji su to uočili da je bilo šteta za FK Sarajevo i sankcionisali su vinovnike. Ali dodajte tri boda Sarajevu na ove bodove koje ima i to je skroz druga situacija i drugačiji raspored na tabeli", zaključio je Ješić u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency. 

(Anadolu Agency)

2
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.