10.3.2016. 14:14
3
„Cilj napadača je bio uvuči FK Sarajevo na prostor gdje vlada podzemlje!“
Udruženje navijača i prijatelja FK Sarajevo „Bordo prijatelji 1946“ se oglasilo povodom jučerašnjih dešavanja u Tuzli, nakon prve utakmice četvrtfinala Kupa BiH između Slobode i Sarajeva. Podsjećamo, domaći su pobijedili rezultatom 2:1, ali je samu utakmicu zasjenio sukob čelnika Slobode Azmira Husića i direktora FK Sarajevo Dine Selimovića.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cjelosti:

Posljednji napad na Dinu Selimovića, direktora Fudbalskog kluba Sarajevo na izlazu sa stadiona Tušanj u Tuzli, samo je jedan u nizu pokušaja da se primitivno i krajnje neprimjereno Fudbalski klub Sarajevo na silu uvuče u prostor koji nema veze sa fudbalom i svim pozitivnim što sport donosi sa sobom. I, odmah da bude jasno, napad na Dinu Selimovića je napad na Fudbalski klub Sarajevo.

Cilj napadača je bio uvuči FK Sarajevo na prostor gdje vlada podzemlje, gdje pravila kreiraju oni koji su fudbal i sport u Bosni i Hercegovini decenijama držali na samom dnu. Fudbalski klub Sarajevo je najveća prepreka njihovim ambicijama da zadrže kontrolu nad bh. fudbalom.

Posljednjih godina Fudbalski klub Sarajevo uveo je revoluciju u bosanskohercegovački nogomet, i sport u cjelini. Rekonstruisan je klub koji je bio pred gašenjem, vraćeni su milionski dugovi državi i povjeriocima, doveden je investitor, sagrađen moderan sportski kamp i Akademija... Sa konsolidacijom kluba došli su i sportski rezultati: Fudbalski klub Sarajevo je osvojio Kup BiH u sezoni 2013-2014, a potom i titulu Prvaka Bosne i Hercegovine u sezoni 2014-2015. Ove sezone Klub se bori na dva fronta: u četvrtfinalu Kupa BiH i kao treći na tabeli Premijer lige jedan je od kandidata za titulu.

Pozitivne promjene nisu ostale neprimjećene kako u Bosni i Hercegovini tako ni izvan granica naše države. Mnogi klubovi u BiH, po uzoru na FK Sarajevo, odlučili su se na pozitivne promjene u svojim redovima. Mijenjaju se statuti, dovode se u uprave uspješni i ljudi sa integritetom, a transparentnost podiže na viši nivo... Po receptu FK Sarajeva mnogi sada nastoje vratiti fudbal i sport u Bosnu i Hercegovinu. 

Nažalost, postoje i oni koji žele uspjeh preko noći. Oni još uvijek vjeruju da svojim mešetarenjima i siledžijskim ponašanjem mogu ostvariti rezultat iako nisu stvorili osnove. Njihovim sportskim neuspjesima uvijek je krivac FK Sarajevo.

U Tuzli je na primitivan i siledžijski način napadnut direktor FK Sarajevo Dino Selimović. Napao ga je domaćin, predsjednik uprave Slobode Azmir Husić. Povod je, navodno, nezadovoljstvo suđenjem na utakmici FK Sloboda – FK Sarajevo koja je završena pobjedom domaćina sa 2:1. Možda se u nekim ranijim vremenima nezadovoljstvo suđenjem ispoljavalo siledžijskim ponašanjem ali se teško oteti dojmu da su uzroci mnogo dublji. Činjenica je da je pred FK Slobodom vrlo težak period. Klub mora uplatiti višemilionski dug na ime poreza državi. Rok je sve kraći, a politička podrška sve više retorička, a sve manje konkretna, finansijska. Zbog toga je donekle i razumljiva nervoza u “tuzlasnkom čudu” koje je za vrlo kratko vrijeme od takmičara Prve lige Federacije došao do prvog mjesta Premijer lige. Uspjesi, na žalost, ne prate finansijska potraživanja i licenca je upitna. Primjer FK Sarajeva koje je za godinu dana vratilo sve dugove prema državi ne ide u prilog kreatorima “tuzlanskog čuda”. Izgleda da Husićev model poslovanja ima određenih nedostataka pa se okrenuo prema provjerenom principu: ako želiš sakriti probleme i ujediniti poklonike pronađi neprijatelja. Što je neprijatelj moćniji to je uspjeh izvjesniji. Fudbalski klub Sarajevo, na primjer.

Nisu Husić i Sloboda jedini pronašli neprijatelja u Fudbalskom klubu Sarajevo. Ovih dana se nekoliko puta javno oglašavala i uprava NK Široki Brijeg. Reagujući na suđenje (opet) u utakmici Široki Brijeg – Zrinjski. Predstavnici Širokog Brijega u svom saopštenju tvrde da je sudija “odradio ono što mu je vjerojatno sugerirano od nekih članova vodstva sudačke organizacije NS BiH sa ciljem kreiranja ljestvice Premijer lige BiH na štetu Širokog Brijega”. Ova vrlo smjela konstatacija vjerovatno bi u normalnim sistemima proizvela niz reakcija a vjerovatno bi se uključili i istražni organi ali to u ovom slučaju nije toliko važno, koliko je znakovito da se opet u priču, ničim izazvano, uvlači FK Sarajevo. U toj istoj reakciji na suđenje u utakmici protiv Zrinjskog oni se podsjećaju “svega što se samo ove sezone događalo na štetu Širokog Brijega i u susretima sa Sarajevom i Travnikom”. Otkud sada Sarajevo u ovoj priči?!? Kako to da opet Sarajevo smeta ili je potrebno oblatiti uspjeh Sarajeva kako bi se prikrili vlastiti porazi i sakrile namjere? Mada, nije jasno o kakvim štetnim posljedicama govore u Širokom? Zar nije sudija suspendovan na osam utakmica nakon kasnojesenje pobjede Širokog na Pecari od 1:0?! Doduše, tada se uprava Sarajeva nije žalila. I pogriješili su. Kao što su pogriješili što nisu reagirala kada su na toj istoj utakmici, na stadionu Pecara, u Širokom Brijegu domaći navijači krajnje primitivno provocirali Horde zla. Dok su Horde skandirale “Istina za Vedrana” iz publike je horski dolazilo “Javi se!” Uprava Sarajeva nije reagirala a nikom iz uprave Širokog Brijega nije palo napamet da se izvini zbog toga. A, i kako bi, kad su u tom gnusnom skandiranju učestvovali i pojedini članovi uprave Širokog.

Nisu ova dešavanja u Tuzli i saopštenje iz Širokog jedini primjeri napada na FK Sarajevo. Sjetimo se gostovanja u Istočnom Sarajevu, utakmice sa Zrinjskim pod Bijelim brijegom kada su fizički napadnuti članovi uprave FK Sarajevo...

Vjerovatno su ljudi, koji sada upravljaju Fudbalskim klubom Sarajevo, bili svjesni šta ih očekuju ako žele napraviti ovo što je FK Sarajevo sada. Niko ne zna sa kakvim preprekama i podmetanjima se oni susreću u svom radu ali mi, Bordo prijatelji 1946, koji smo svjedočili u najtežim trenucima kada se Klub spašavao, tražimo od nadležnih institucija, od javnosti i svih poštenih sportskih aktera da konačno stanu u kraj siledžijama, mešetarima i svima onima koji žele zaustaviti napredak FK Sarajevo i svih onih naprednih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini.
 
Udruženje Bordo prijatelji 1946

 
3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.