9.4.2016. 12:35
0
Pele: Danas su veliki igrači samo Messi, Ronaldo i možda Neymar
Brazilska fudbalska legenda Pele izjavio je kako je u njegovo vrijeme bilo mnogo "velikih fudbalera", te da su danas veliki samo Messi, Ronaldo i možda Neymar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pele se u razgovoru za Daily Telegraph osvrnuo na temu "velikih igrača" na fudbalskoj sceni, te kazao kako danas takvih igrača nema zbog komercijalizacije mladih talenata. 

"Danas imate samo tri velika igrača u svijetu. Lionel Messi, Ronaldo i možda Neymar. No, u moje vrijeme bilo ih je mnogo više", kazao je Pele. 

Brazilac je naglasio kako je Engleska nekada imala i fudbalere koji su "najbolji od najboljih", što je kulminiralo i time da upravo Engleska osvoji Svjetsko prvenstvo 1966. godine. 

"Tada je bio daleko veći broj velikih fudbalera nego danas. Sjećam se, tada je bio Georgie Best, Bobby Charlton, Bobby Moor. Gordon Banks je bio prava veličina. To su samo bili veliki u Engleskoj. Isto stanje bilo je i u cijelom svijetu. Bilo je briljantnih Nijemaca, Holanđana, kao i Brazilaca", rekao je Pele. 

Upitan za Johana Cruyffa, koji je nedavno preminuo, Pele je rekao kako je to bio jedan nevjerovatan gospodin. 

"Imao sam priliku da budem njegov prijatelj i izvan terena. On je bio zaista jedan od najboljih igrača svijeta, ikada. Cruyff, taj nevjerovatni veznjak, bio je fantastičan", poručio je Pele. 

Edson Arantes do Nascimento, poznatiji po nadimku Pele, uz Diega Armanda Maradonu, smatra se najboljim igračem u historiji nogometa, kojim ga je 1999. godine proglasila FIFA. Uz to, Međunarodni olimpijski odbor, nakon glasanja provedenog po nacionalnim olimpijskim odborima, u decembru 1999. proglasio ga je jednim od 5 najboljih sportista 20. vijeka (uz njega tu su još bili Carl Lewis, Muhammad Ali, Michael Jordan i Mark Spitz). 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.