5.5.2016. 12:32
3
Nesuđeni trener Sarajeva: Kad može Kosovo u UEFA, može i Republika Srpska!
Povodom odluke UEFA-e o prijemu Kosovo, oglasio se i poznati srpski trener Ljupko Petrović koji je s Crvenom zvezdom osvojio Kup europskih prvaka 1991. godine, ali vodio i Croatiju iz Sesveta. Petrović je mišljenja da Republika Srpska također sada može postati punopravni član UEFA-e.

Prijem reprezentacije Kosova u UEFA-u izazvao je nezadovoljstvo u Srbiji, ali automatski i pridonijelo ideji da i Republika Ssrpska treba da dobije priliku da stvori svoju reprezentaciju.

Naravno ta ideja nema apsolutno nikakvog temelja u stvarnosti, s obzirom da je Kosovo do sada priznalo 108 zemalja svijeta, dok je Republika Srpska nepriznata, a da i ne spominjemo način na koji je nastala.

“Republika Srpska sada ima puno pravo da traži isto što i tzv. Kosovo u UEFA. Po istom postupku trebalo bi da dobiju prijem i punopravan status. Statut UEFA poslije odluke iz Budimpešte i ovako ne važi i nikoga ne interesira. I Republika Srpska kao Kosovo ima registriranu ligu, nogometaše, pojedince koji imaju ime u Evropi. Jedino ako nisu isti uvjeti za nas Srbe, a drugi za Albance”, poručio je Ljupko Petrović za srpske medije te dodao:

“Bilo bi lijepo da neki savez koji ima članstvo u UEFA stane iza FSRS. Hoće li to biti Srbija, Rusija ili neka treća zemlja, sasvim je svejedno. Znamo mi svi ko bi trebao to da uradi. Zašto tzv. Kosovo može, a Republika Srpska ne može?”, izjavio je Ljupko.

Petković ističe da UEFA prijemom samoproglašenog Kosova prekršila svoj statut, a da je Fudbalski savez Republike Srpske proteklih godina bio njen talac.

“Mi smo htjeli da igramo prijateljske utakmice kao što to rade selekcije Baskije, Katalonije, Andaluzije. Nisu nam dozvolili jer nam se spočitavalo da nismo međunarodno priznati, što nije tačno. Kada sud u Lozani donese presudu, onda ćemo moći da razgovaramo o implikacijama njihove odluke. Istrajaćemo na utakmici sa Srbijom i drugim A selekcijama, sigurno”, dodao je Petković.

Fudbalski savez Kosova primljen je prije dva dana u članstvo UEFA, poslije tajnog glasanja na kongresu u Budimpešti.


Anesa Agović

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.