2.9.2016. 18:05
0
Tužna životna priča junaka Eura: Otac mu je ubio pomajku, a on se htio ubiti nakon kritika navijača
"Primio sam loptu na sredini, otresao sam se Koscielnyja i opalio. Gledao sam loptu kako leti... Kad je završila u mreži bio sam toliko sretan. Znao sam da će to biti nešto veliko za mene i Portugal", prisjeća se Eder najvećeg poteza karijere kojim je svojoj reprezentaciji donio naslov europskog prvaka.

Portugalski junak ulaskom s klupe i golčinom u produžetku odlučio je finale protiv Francuske, domaćina Europskog prvenstva.

"Sigurno sam taj gol pogledao 15 puta... OK, možda i malo više. Ponekad odem na YouTube i gledam ga bez prestanka."

U njega, nakon loše polusezone u Swanseaju, gotovo niko nije vjerovao.

"Nisu u mene vjerovali, ali ja sam imao osjećaj da će Euro biti veliko natjecanje za mene. Čak i prije nego me je trener uveo u igru, rekao sam mu: "Ne brini, zabit ću!" I Cristiano Ronaldo, koji je zbog povrede bio na klupi, rekao mi je da ću dati gol", kaže napadač Lillea koji se rodio portugalskoj koloniji Guinea-Bissau.

Otkrio je i svoju tužnu životnu priču. Njegov otac je u zatvoru u Engleskoj od 2003. godine jer je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva Ederove pomajke. Osim toga, Eder je s osam godina završio u sirotištu zbog loše finansijske situacije u obitelji.

"Ne mogu lagati, bilo je teško. Sirotište, bez roditelja... Sada kada gledam svoje prijatelje, njima je i dalje jako teško. I meni je bilo gadno. Igrali smo nogomet bosonogi na terenu na kojem je bilo staklo od razbijenih boca. Bio sam bez roditelja, a na takvim mjestima stvari često postanu ružne."

Na roditelje je bio ogorčen.

"Imao sam jako malo kontakta s njima i bilo mi je teško. Ali kako sam postajao stariji, počeo sam sve više razgovarati s njim i ponovno smo u kontaktu."

Sud je presudio da je njegov otac pokupio suprugu s posla, udario je, zadavio i bacio u rijeku. Branio se da je tada bio u McDonald`su, no snimke to nisu mogle potvrditi.

Također, Ederov otac je zatražio azil u Engleskoj jer je tvrdio da bježi od građanskog rata u svojoj domovini, ali je pravi razlog bio što su ga portugalske vlasti povezivale s tri oružane pljačke.



"Zamislite kako mi je bilo. Ja u sirotištu, pomajka mi ubijena, a otac u zatvoru. Ne mogu tvrditi što se tog dana dogodilo, ali vjerujem tati kada kaže da je nevin. On je u zatvoru u Engleskoj, a ja ga posjetim kada imam priliku. Zvao me je nakon finala Eura i plakao je od sreće", piše Index.


(Anesa Agović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.