9.9.2016. 13:20
1
Na Old Traffordu sutra 172. derbi: Prvi okršaj Mourinhoa i Guardiole u Premier ligi
Na stadionu Old Trafford u Manchesteru sutra će biti odigran 172. po redu gradski derbi između Manchester Uniteda i Manchester Citya. To će ujedno biti i prvi okršaj dvojice ponajboljih trenera današnjice Portugalca Jose Mourinhoa i Španca Pepa Guardiole, koji su po prvi put istovremeno na čelu dva kluba iz jednog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Manchester United, koji je pod vodstvom Portugalca Jose Mourinhoa ostvario tri pobjede sa jednim primljenim golom u prve tri utakmice Premier lige, sutra će pred oko 76 hiljada gledalaca na stadionu “Old Trafford” ugostiti gradskog rivala Manchester Citya, koji je također pod vodstvom Pepa Guaridole u prve tri utakmice zabilježio devet bodova.

Ekipa “crvenih đavola”, koja se od odlaska u penziju dugogodišnjeg trenera Alexa Fergusona nikako nije uspjela vratiti u staru formu, u sutrašnjem derbiju zasigurno će najviše očekivati od napadačkog dvojca Waynea Rooneya i Zlatana Ibrahimovića. Ekipa sa Etihada, osim što će igrati na gostujućem terenu, među igračima neće imati Argentinca Sergia Aguera, koji je kažnjen sa tri utakmice bez igranja.

Jose Mourinho i Pep Guardiola odmjerili su snage u 16 navrata, kao treneri španski klubova Barcelone i Real Madrid, ali isto tako i drugih klubova. Među 16 utakmice Pep Guardiola je u sedam njih njih slavio pobjedom, šesti ih je odigrano neriješeno, dok su preostale tri okončane u korist “The Special One”.

Kada je u pitanju rivalstvo klubova iz Manchestera, u posljednjih 135 godina odigrana je 171 utakmica između Manchester Uniteda i Manchester Citya. “Crveni đavoli” slavili su u 71 utakmici, Manchester City u 49, dok je 51 susret okončan neriješenim rezultatom.

Ryan Giggs je prvi na listi po broju odigranih derbi susreta, a on je na teren istrčao ukupno 36 puta istrčao na teren. Najbolji strijelac derbija iz Manchestera je Wayne Rooney sa 11 golova.

Kada je riječ o najubjedljivijim pobjedama, Manchester City je protiv ekipe sa Old Trafforda 1926. i 2011. godine slavio sa 6:1, te 1994. godine sa 5:0, dok je Manchester United najubjedljiviji bio 1955. godine pobijedivši City sa 5:0. Prvi derbi u Manchesteru odigran je bez golova.

- Jedna od najskupljih utakmica u historiji -

Pretpostavlja se, također, da će sutrašnji derbi na Old Traffordu biti jedna od najskupljih utakmica u historiji fudbala, obzirom na tržišnu vrijednost fudbalera. Ukupna vrijednost fudbalera Manchester Citya, koji bi sutra trebali zaigrati u prvih 11, iznosi 321 miliona funti, dok je vrijednost prvih 11 u Unitedu preko 350 miliona funti. Ukupna vrijednost 22 igrača koji će sutra istrčati na teren procjenjuje se na 562 miliona funti (737 miliona eura). 

(Anadolu Agency)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.