14.9.2016. 11:35
0
Uvjerljiva pobjeda: Aleksander Čeferin novi predsjednik UEFA-e
Aleksander Čeferin novi je predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), odlučeno je glasanjem na Kongresu UEFA-e koji se održava danas u Atini, javlja Anadolu Agency (AA).

U izbornoj trci za prvog čovjeka evropskog fudbala predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije uvjerljivo je pobijedio Michaela van Praaga, predsjednika FS Holandije. Čeferin je dobio 42 glasa saveza članica UEFA, naprema 13 kojih je sakupio Van Praag.

”Hvala vam za fantastičnu podršku. Ovo mi znači puno. Moja porodica je ponosna na mene, ali isto tako i moja mala lijepa zemlja Slovenija. Izbor za predsjednika UEFA-e znači i veliku odgovornost”, izjavio je Čeferin na Kongresu u prvoj reakciji nakon što je izabran za predsjednika UEFA-a.

U ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency Čeferin je prije nekoliko dana najavio određene promjene u UEFA-i i naglasio da će raditi na dobrobit svih 55 nacionalnih asocijacija kontinentalne organizacije. Rekao je ”evropskom fudbalu treba jedinstvo” i istakao kako će se UEFA upustiti u odlučniju borbu protiv rasizma i nacionalizma na stadionima, te kladionice i kladioničarsku mafiju nazvao ”bolešću svjetskog fudbala”. Borit će se i protiv direktnog uticaja politike na fudbal, ali i zalagati za što bolju saradnju UEFA-e sa Svjetskom fudbalskom asocijacijom (FIFA). Poručio je i da neće dozvoliti niti jedno takmičenje u kojem bi igrali povlašteni, veliki klubovi i reprezentacije. Između ostalog, podržao je i ideju formiranja regionalne balkanske lige isključivo u dogovoru, pod ingerencijom i u organizaciji UEFA-e.

Aleksander Čeferin, rođen je 13. oktobra 1967. godine u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije. Predsjednik FS Slovenije je od 2011. godine. Od 1992. godine radi u porodičnoj advokatskoj firmi ”Čeferin i sinovi” koju je osnovao njegov otac, čije je sjedište u Grosuplju, malom mjestu 15 kilometara udaljenom od Ljubljane. Jedan je od najutjecajnijih i najuspješnijih advokata u svojoj zemlji. Kaže, krivičnim pravom bavi se 20 godina i ”u fudbalu je vidio mnogi potencijalnih klijenata”.

Član je i Disciplinske komisije FIFA-e, te Pravnog komiteta UEFA-e. 

(Anadolu Agency)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.