7.12.2016. 16:57
0
Konferencija u organizaciji NS/FS BiH: Učesnici izrazili zabrinutost zbog stanja u sportu u BiH
U Sarajevu je danas održana konferencija "Finansijski i organizacioni problemi sportskih klubova – kako spriječiti gašenje sporta u BiH" u organizaciji Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH

Na konferenciji su učestvovali predstavnici klubova BH Telecom Premijer lige BiH, Olimpijskog komiteta BiH, Nogometnog saveza Federacije BiH, Fudbalskog saveza Republike Srpske, Rukometnog saveza, Sindikata profesionalnih fudbalera i KK Bosna. Od predstavnika državnih i entitetskih institucija vlasti koji su bili pozvani, na konferenciju su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde FBiH, kao i Ministarstva kulture i sporta FBiH.

"U uvodnom obraćanju prisutne su pozdravili predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić i generalni sekretar Jasmin Baković. Begić je između ostalog istakao da današnja konferencija predstavlja korak naprijed u saradnji sportskih struktura i predstavnika vlasti, te izrazio nadu da će ideje iznesene danas dati doprinos rješavanju problema s kojim se sportski klubovi susreću", navodi se u saopćenju NS/FS BiH.

Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH, pozdravio je ideju NS/FS BiH da se organizuje ovakva konferencija i očekuje da se saradnja između sportskih klubova i državnih vlasti podigne na veći nivo s ciljem spašavanja sportskih kolektiva u našoj državi.

Generalni sekretar NS/FS BiH Jasmin Baković je na završetku konferencije istakao da je Savez inicirao ovaj sastanak kao prvi korak ka rješavanju problema u sportu u BiH.

"Možemo biti zadovoljni, jer je pokrenut dijalog i što se razgovaralo o problemima koje opterećuju naše sportske klubove. Promocija države putem sporta je nešto o čemu moramo voditi računa", rekao je Baković.

Na konferenciji su doneseni određeni zaključci nakon razmjene mišljenja i ideja učesnike današnjeg skupa.

"Učesnici konferencije su izrazili zabrinutost zbog stanja u sportu u Bosni i Hercegovini, te da ukoliko izostane podrška države može doći do gašenja sportskih kolektiva i do ozbiljne krize. Svi sportski kolektivi su opredijeljeni da u cijelosti provode i poštuju zakonske propise svih nivoa vlasti, ali u cilju olakšanja poslovanja sportskih kolektiva potrebno je pristupiti aktivnostima na izmjenama i dopunama zakonskih propisa koji regulišu oblasti sporta i status sportskih klubova. U tom smislu prioritetne izmjene i dopune pomenutih propisa bi bile one koje se odnose na finansijsko poslovanje i organizaciju sportskih klubova", navodi se u saopćenju, te se dodaje da je naglašena i potreba za fiskalnim rasterećenjem sportskih klubova, kao i stimulisanjem ulaganja u sport.

"Nosioci aktivnosti na svim ovim izmjenama i dopunama propisa su nadležne državne i entitetske institucije, a učesnici konferencije iz reda sportskih organizacija su spremni da daju puni doprinos u obliku inicijativa i konkretnih prijedloga. U tom smislu se predlaže da postojeća radna grupa imenovana na ranijem sastanku predstavnka NS/FS BiH i klubova BHT PL bude proširena predstavnicima Olimpijskog komiteta. Ova radna grupa bi najkasnije do kraja januara trebalo da inicira promjene zakonskih rješenja, te da kontaktira predstavnike nadležnih ministarstava", dodaje se u saopćenju.


(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.