19.1.2017. 15:08
0
Šokantno: Nova pravila koja će promjeniti nogomet u potpunosti
Marco Van Basten svojim posljednjim intervjuom za Bild šokirao je veliki dio zaljubljenika u nogomet. Naime, legendarni Nizozemac, koji je danas prvi čovjek FIFA-e zadužen za tehnološki razvoj nogometa, najavio je velike promjene.

FIFA je već proširila Svjetsko prvenstvo s 32 na 48 reprezentacija i time zgrozila mnoge, a sada je Van Basten naveo osam novih mogućih promjena.
 
Ukidanje ofsajda
 
"Nogomet je sve više i više poput rukometa. Jako me zanima kako bi nogomet izgledao bez ofsajda. Danas se cijela ekipa zajedno brani, a onda suparnici imaju malo prostora za stvaranje prilika. Najviše klubova razmišlja prvo o odbrani, a bez ofsajda u tome bi imali veliki problem. Nogomet bi ukidanjem ofsajda postao zanimljiviji, bilo bi više golova, a to navijači žele."
 
Penali kao u hokeju
 
Umjesto produžetaka odmah bi se izvodili penali. Igrači bi s 25 metara krenuli s loptom sami prema golmanu, a za postizanje pogotka imali bi osam sekundi. Ostalo bi pet pokušaja, kao što vrijedi i trenutno za udarce s bijele tačke.
 
"Ovo je mnogo spektakularnije za gledatelje, a zanimljivije i za same igrače. Imamo više opcija - dribling, udarac, a bilo bi lakše i golmanima", rekao je Van Basten o penalima kakvi su se nekada izvodili u MLS-u.
 
Ukidanje žutih kartona
 
Umjesto žutog kartona, igrač bi određeni vremenski period proveo izvan igre.
 
"To bi plašilo nogometaše jer je svima jasno koliko se teško braniti s igračem manje. A zamislite da to morate u jednom trenutku s dva ili tri igrača manje."
 
 Sa sucima jedino može razgovarati kapiten
 

Pravilo koje FIFA razmatra posuditi iz rugbyja. Van Basten i društvo tako planiraju zaštiti suce od stalnih prigovora nezadovoljnih igrača.
 
Ograničiti broj prekršaja
 
Pravilo koje FIFA razmatra posuditi iz košarke, gdje igrači zbog pet osobnih pogrešaka budu isključeni.
 
"Imam ideju da jedan nogometaš, kao u košarci, tijekom utakmice može napraviti pet prekršaja. Nakon petog on mora napustiti igru."
 
Smanjiti broj utakmica
 
"Zbog kvaliteta nogometa broj utakmica se mora smanjiti s potencijalnih 80 na maksimalno 50-55 po sezoni", rekao je Van Basten i podsjetio da u Španjolskoj najbolji  klubovi mogu odigrati čak 67 utakmica. A gdje su tek utakmice za reprezentaciju i prijateljske...
 
 Povećati broj izmjena
 
Jedno od pravila za koja se bore mnogi treneri, a čiju borbu predvodi Manchester Cityjev menadžer Pep Guardiola. 
 
"U slučaju produžetka uveli bismo jednu ili dvije dodatne izmjene."
 
Ograničiti trošenje vremena
 

Mnoge živcira i trošenje vremena u posljednjim trenucima utakmica. Van Basten je i za to pripremio rješenje - od 80. minute utakmice lopta izvan igre ne bi smjela biti više od 10 sekundi.
 
"Gledatelji žele više akcije, više golova i veću borbu između klubova. Duge izmjene, još duža izvođenja prekida i izležavanje igrača previše kvare nogomet. Mnogo vremena gubimo na te stvari." 


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.