1.9.2017. 18:09
4
Kiparska sramota: Vrijeme je za velike promjene
Nogometna reprezentacija Bosne I Hercegovine poražena je sinoć u Nikoziji od Kipra rezultatom 3:2 i tako šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine svela na minimum..

Naši igrači su nakon prvog poluvremena vodili golovima Šunjića i Višće sa 2:0, ali su u drugom poluvremenu ličili na totalne amatere, što su Kiprani iskoristili i preokrenuli rezultat u svoju korist.

Selektor naše reprezentacije Mehmed Baždarević poslije utakmice nije imao pravo objašenjenje za fijasko u drugom poluvremenu.

- Ko može ovo objasniti? Imali smo sreću da vodimo 2:0 i sa ovako iskusnom ekipom je nepojmljivo da izgubimo. Za mene je ovaj poraz najteži u karijeri. Jedostavno, nismo znali šta da radimo. Kao da igramo sa prvacima svijeta. Bilo je jako teško šta reći, osim toga da sam razočaran i zaslužujemo sve najgore kritike - rekao je Baždarević, te je dodao:

- Svi smo odgovorno za ovo što se desilo. Radi se o nacionalnom grbu, ja sam prvi odgovoran. Imali smo sve u svojim rukama. Igrali smo kao amateri.

Naglasio je kako on i ostatak ekipe nisu odradili posao za koji su plaćeni.

- Nismo odradili naš posao. Naša reprezentacija ostaje u igri za baraž, ali s ovakvom igrom i ponašanjem ne zaslužujemo biti tamo. Još jednom kazen, razočaran sam. Žao mi je što smo doživjeli ovo što smu doživjeli večeras. Teško je bilo šta više reći. Nismo radili onaj posao za koji smo plaćeni. Nismo igrali za majicu koju nosimo. Da li smo imali strah od pobjede, zašto je sve blokiralo ne znam. Nisam ni pomišljao da se može desiti nešto ovako - rekao je Baždarević.

Prvi koji se izvinio navijačima za sramotu protiv Kipra  je bio strijelac vodećeg gola u Nikoziji Toni Šunjić.

- Želio bih se ispričati svim navijačima BiH. Ne znam šta se desilo. Očigledno smo pomislili da je nakon prvog poluvremena sve gotovo, kao da se igra samo poluvrijeme. Kada krenu kola nizbrdo, teško se vratiti. Nismo zaslužili da pobijedimo i to je to. Ali, dok postoji šansa, mi nećemo odustati i borit ćemo se za plasman na Svjetsko prvenstvo - poručio je Šunjić putem Facebooka.

Kapiten naše reprezentacije Edin Džeko se također izvinio navijačima BiH zbog poraza od Kipra.

- Izvinjavam se navijačima, nisu zaslužili ovo što su večeras vidjeli. Dogovorili smo se na poluvremenu, nakon rezultata 2:0 za nas, da im ne dozvolimo da dođu blizu gola, ali jednostavno sa ovakvim odnosom bilo je samo pitanje trenutka kad će postići golove. Kipar je na kraju zasluženo pobijedio a mi treba da se stidimo svi od prvog do posljednjeg i da se dobro preispitamo - poručio je kapiten bh. reprezentacije.

Ermin Bičakčić je sramotnu igru i pristup protiv Kipra opisao kao katastrofu.

- Katastrofa, nemam riječi na ovo što se desilo. Ne mogu da vjerujem da smo poslije prednosti od 2:0 izgubili utakmicu - rekao je Bičakčić.

Portal Sportske.ba piše kako su u svlačionici Zmajeva nakon neviđenog debakla pale i teške riječi. Neki su optužili selektora za egzibicije sa sastavom, pojedini su se gledali poprijeko, optužujući jedni druge za blamažu.

- Dugo sam uz reprezentaciju, ali ne pamtim mučniju atmosferu u svlačionici. Jedva sam čekao da izađem vani – kazao je za Sportske jedan naš reprezentativac.

Bivši selektor naše reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević također se oglasio nakon poraza od Kipra. Ne krije da nije u ljubavi s aktuelnim predsjednikom NSBiH Elvedinom Begićem. Ne simpatiše ni selektora Mehmeda Baždarevića.

- Ko vam je kriv kada ste dozvolili da vas ovi vode. Ja sam želio pomoći. Kao savjetnik ili na klupi, ali Begić me nije htio. Igrao je oko mene dok mu je trebalo. Šteta što su izgubljeni silni milioni eura zbog neodlaska na Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Ako hoće još pomoći bh sportu neka se povuku još večeras. Begiću odlazi i povedi sa sobom Mešu. Vi radite nešto što ne znate – poručio je Ćiro.

Nakon debakla protiv Kipra naša reprezentacija još uvijek teoretske šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali za to je potrebno da se poklopi veliki broj rezultata u drugim utakmicama, a da naši igrači sve do kraja pobijede.

Mnogi se slažu da je došlo vrijeme za neke promjene u reprezentaciji. Mnogo je starijih igrača koji su trenutno daleko od nekadašnje forme i koji igraju na račun starih zasluga.

Vrijeme je da se da prilika nekim novim momcima i da se pravi jedna druga reprezentacija koja se neće brukati protiv Kipra.

Izgubiti nije sramota, ali odigrati kao protiv Kipra jeste sramota. I to neviđena.


(Patria/Admir Oručević)

4
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.