1.4.2018. 17:17
0
Šahovska legenda Gari Kasparov se protivi Vladimiru Putinu i traži da se bojkotuje SP u fudbalu
Bivši šahovski prvak svijeta i ruski oporbeni političar Gari Kasparov zatražio je diplomatski bojkot Svjetskog prvenstva u nogometu koje se ove godine održava u Rusiji, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung u nedjelju.

- Uskratimo Putinu potvrdu i slavu do koje mu je toliko stalo i to tako da se zapadni diplomati drže podalje od Svjetskog prvenstva u nogometu - zatražio je Kasparov u intervjuu za Frankfurter Allegemeine Zeitung.

Bivši šahovski prvak svijeta, koji od 2014. posjeduje i hrvatsko državljanstvo, smatra da ovakvi međunarodni sportski događaji uz prisustvo svjetskih državnika Putinu daju legitimaciju za ekspanzionističku i agresivnu politiku.

- Putin je okupirao Krim u trenutku dok je još bio ohrabren Olimpijskim igrama u Sočiju. Ako mu na svjetskom prvenstvu uskratimo ovakav uzlet i hranjenje samopouzdanja to neće biti samo simbolični čin. Time će se Putinu dati do znanja da je svijet budan i da će se u budućnosti ruski napadi tolerirati samo na sportskom terenu - rekao je Kasparov.

Trenutno su Velika Britanija i Island, zbog napada na bivšeg agenta Sergeja Skripala u Londonu iza kojeg se naslućuje Rusija, najavile da neće slati diplomate na utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Australija razmatra ovakav potez.

Kasparav je rekao da je kao sportaš protiv bojkota samih igara, ali da je u potpunosti za „bojkot režima“.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.