15.7.2018. 18:59
0
Francuska je prvak svijeta u nogometu
Francuska je u velikom finalu u Moskvi na stadionu Lužnjiki pred 81.000 gledalaca pobijedila Hrvatsku sa 4:2 i po drugi put se okitila svjetskim zlatom.

Uvodnih nekoliko minuta igre proteklo je u potpuno očekivanoj, opreznoj igri na obje strane.

Hrvatska u prvih petnaest minuta bila daleko opasnija.

Hrvatska je odlično ušla u susret, dominirala je terenom, imala veći posjed lopte, ali je francuska odbrana izgledala veoma sigurno i otklanjala je svaku opasnost pred svojim golom.

Dalićevi izbornici su napadali, dok Francuzi nisu uspjevali da se konsoliduju i barem prebace težište na sredinu terena. 

Trikolori su poveli iz prve šanse na utakmici. Brozović je u 18. minuti srušio Griezmanna na 25 metara od svog gola. 

Griezmann je odlučio loptu ubaciti u kazneni prostor, a nesretni Mandžukić glavom šalje loptu u vlastitu mrežu.

Nisu reprezentativci Hrvatske odustajali od ofanzivnog pristupa ni nakon što su primili šokantan pogodak, a to im se vratilo poslije tačno deset minuta.

U 28. minuti Kante je morao da prekine kontru, u čemu je uspio na 35 metara od gola. 'Vatreni' su imali spremnu uigranu akciju.

Modrić je poslao dugu loptu na krilo, ona je vraćena na penal prije nego što je Domagoj Vida odložio do Perišića, a ovaj je fenomenalnim udarcem zakucao u dalji ugao za 1:1.

Međutim, u 33. minuti nakon konsultacije sa VAR-om dosuđen je penal za Francusku, a Grezman je bio siguran. Francuska je vodila 2:1. 

Do kraja poluvremena Hrvatska je pokušavala ponovo izjednačiti, ali  bez uspjeha.

U 59. minuti Mbape je napravio nered na desnoj strani, lopta se odbila do Pogbe, koji je s ruba šesnaesterca šutirao lijevom nogom i pogodio za 3:1.

"Trikolori" su do novog gola došli u 65. minuti.

Lukas Ernandes je napravio odličan prodor pored nekolicine igrača na lijevom boku i u pravi trenutak proigrao Mbapea, koji sa dvadesetak metara vara Vidu i šalje loptu u bliži ugao za ogromno slavlje i velikih 4:1. 

Nogometaši Francuske drugi put su u historiji su osvojili titulu prvaka svijeta. 

(Lejla Trle) 

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.