30.9.2018. 17:40
0
Real Madrid odao počast palestinskoj djevojci Ahed Tamimi
Palestinska djevojka Ahed Tamimi, koja je pažnju svjetske javnosti stekla borbom protiv izraelske okupacije, svečano je dočekana u subotu u prostorijama Real Madrida.

Nju i njenog oca Basima u prostorijama najvećeg fudbalskog kluba na svijetu primio je direktor i legenda madridskog kluba Emilio Butragueno prije velikog madridskog derbija između Reala i Atletica. 

Butragueno je 17-godišnjoj Ahed Tamimi uručio dres Reala sa brojem devet i njenim imenom iznad broja, a uručenje je upriličeno u sali u kojoj je izloženo 13 trofeja evropskog prvaka koje je osvojio madridski klub.

Ahed Tamimi je nedavno izašla iz pritvora u kojem je provela osam mjeseci zbog suprostavljanja izraelskom vojniku. Ahed je tada imala samo 16 godina kada je odbila napustiti rodnu kuću u selu Nabi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Prijem u Madridu izazvao je podijeljene reakcije u svijetu. Većina je istakla zahvalnost Realu i oduševljenje zbog njihovog gesta, dok izraelski mediji i političari negoduju. 

- Sramota. Real Madrid prima teroristu koji širi mržnju i izaziva nasilje. Kakve to ima veze sa fudbalskim vrijednostima – poručio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon.

Ljutnju je iskazao i ambasador Izraela u Španiji Daniel Kutner, koji iz protesta nije želio prisustvovati utakmici između Reala i Atletica. 

S druge strane, brojni korisnici društvenih mreža oduševljeni su potezom madridskog kluba.

- Iako sam veliki navijač Barcelone, ne mogu skriti oduševljenje ovim potezom. Hvala Madrid – jedna je od poruka na Twitteru. 

Pored prijema u Realu, Ahed Tamimi je prisustvovala nekoliko političkih skupova na kojima je govorila. Cilj posjete Španiji bio je da se podigne svijest kod ljudi u vezi izraelske okupacije i apartheida koji se vrši nad palestinskim građanima. 

Njen otac Basim potvrdio je medijima kako je od palestinskih vlasti dobio informacije da su izraelske sigurnosne službe od njih tražile da se zabrani njeno putovanje u evropske zemlje. 

Pojedini izraelski političari javno su pozivali na njeno držanje u kućnom pritvoru, a neki su čak pozivali i na najgore stvari. Bezalel Smotrich, član radikalne nacionalističke partije Jewish Home, javno je poručio „kako bi Ahed Tamimi trebala dobiti metak, makar u koljeno, što bi je vjerovatno držalo u kućnom pritvoru do kraja života“.

Prema podacima Međunarodne agencije za zaštitu djece, između 500 i 700 palestinskih maloljetnika svake godine bude zatvoreno od strane izraelskih snaga sigurnosti. 


(Patria / Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.