14.5.2019. 11:35
0
Argentinski "luđak" objasnio Guardiolin fudbal: Pepa niko ne može kopirati, uvijek su govorili: "Šta bi Pep da nema takve igrače?!"
Nije tajna da Pep Guardiola smatra legendarnog argentinskog trenera Marcela Bielsu najboljim trenerom na svijetu.

Piše: Haris Ahbabović

Brojni mediji su već pisali o tome da je "Ludak" jedna vrsta mentora Guardioli, pored naravno neponovljivog Johana Cruyffa.

Ipak, pomalo kontroverzni Bielsa se osvrnuo na Guardiolu, te je rekao kako je nemoguće iskopirati njegov fudbal.

- Argument koji dajem da bih objasnio sve poštovanje i divljenje koje gajim prema Guardioli i ljepoti fudbala koji njegovi timovi igraju je činjenica da se njegov fudbal ne može iskopirati. Guardiola stvara alfa timove. Uvijek su govorili: "Šta bi Guardiola radio da nema igrače kao u Barceloni?", igrače koji su posebni i jedinstveni. Ali i igrači Pepa Guardiole iz Bayerna su vrlo dobri, kao i iz Man. Cityja sada. Suština je u kapacitetu koji Guardiola posjeduje, umijeću da stvori stil fudbala koji možete vidjeti samo u timovima koje vodi on i to je mnogo mnogo važnije od igrača koje ima na raspolaganju. Ne kažem da igrači nisu bitni, ali je bitniji kreativni kapacitet kod trenera - rekao je Argentinac.

- Stvari koje ne možete analizirati su misterija za one koji ih ne poznaju. Kada gledam Man. City, osjećam se neuko, neobrazovano. Najčešće imate sliku deset protivničkih igrača ispred svog šesnaesterca i City koji razmjenjuje pasove, pokušava da pronađe prostor kako bi ušao u šansu. Vidim šta se događa, pokušavam da kopiram sve to i da shvatim, ali je nemoguće kopirati Guardioline timove. Kada to sve vidim, zapitam se, koji je onda metod. Šta moramo uraditi da bismo isto to izveli. Šta su preduvjeti da bismo i mi tako igrali? Ali nikada to nećemo otkriti. Siti uvijek nađe rješenje. Za svaki problem - smatra Bielsa.

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.