30.7.2019. 15:21
2
Tjera li vlast FK Sarajevo iz općine Centar: Nedžad Ajnadžić odgovorio na saopćenje Bordo prijatelja 1946
Sarajevo će svoju narednu evropsku utakmicu, kako je odlučila uprava kluba sa Koševa, igrati na stadionu Bilino polje u Zenici.

Razlog tome je taj što stadion Asim Ferhatović Hase ne ispunjava kriterije za odigravanje utakmice 3. kola kvalifikacija za Europa ligu.

Sve strane, koje su odgovorne za održavanje stadiona Asim Ferhatović Hase, su optuživale druge strane za problem, a danas je stiglo i saopćenje načelnika Općine Centar Sarajevo, Nedžada Ajnadžića, koje vam prenosimo u cjelosti:

"Povodom saopćenja Udruženja „Bordo prijatelji 1946“ koje je u medijima objavljeno 27. jula 2019. pod naslovom „Bordo prijatelji se pitaju: Tjera li vlast FK Sarajevo iz općine Centar?“, upućujem sljedeći odgovor:

S obzirom da je u navedenom saopćenju izneseno više navoda kojima se dezinformiše javnost o angažmanu općinskog načelnika i općinske uprave u vezi sa obnovom Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ u Sarajevu kao i odnosom prema FK „Sarajevo“ želim istaknuti sljedeće činjenice:

Općina Centar je u ovom mandatnom periodu podržavala FK „Sarajevo“ kroz smanjenu cijenu zakupa termina na terenima Koševa na godišnjem nivou u iznosu od 350.000 maraka što dovoljno ilustrativno govori o našem odnosu prema FK „Sarajevo“.

Daljnja neistinita tvrdnja je da smo najavili „brzu i spektakularnu“ rekonstrukciju stadiona, već je istina da smo najavili pokretanje postupka modernizacije Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“. U tom smislu činjenice govore da je u 2012. godini u obnovu infrastrukture stadiona uloženo 266.520 KM, u 2013. godini nije bilo investicija, zatim u 2014. godini je uloženo 291.253 KM, a u 2015. godini 23.300 KM. U ovom mandatnom periodu (od novembra 2016. godine do danas) Općina je u modernizaciju stadiona uložila 1,3 miliona maraka.

Na sastancima održanim u Općini sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH i FK „Sarajeva“ dogovoreno je da se do početka juna ove godine pozovu svi nadležni subjekti (FK „Sarajevo“, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, Vlada FBiH i javna preduzeća) i u pisanoj formi izjasne o svom učešću u sufinansiranju daljnje modernizacije stadiona kako bi se nastavila realizacija ovog započetog projekta, te stvaranje uvjeta za održavanje međunarodnih utakmica u okviru organizacije FIFA-e i UEFA-e. S obzirom da se navedeni subjekti nisu izjasnili do dogovorenog roka, već je bilo kasno za pokretanje postupka javne nabavke za izvođenje radova na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ u ovoj godini, kako bi se stvorili uslovi za održavanje međunarodnih utakmica u okviru UEFA-e i FIFA-e, uključujući i kvalifikacioni susret između Bosne i Hercegovine i Italije. 

Želim iskazati čuđenje da naprijed iznesene činjenice nisu poznate članu upravnih struktura Udruženja „Bordo prijatelji 1946“, posebno gospodinu Benjaminu Isoviću koji je ujedno i vijećnik u Općinskom vijeću Centar i kome su poznate aktivnosti koje provodi Općina na modernizaciji Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“, o čemu smo u pisanoj informaciji upoznali Općinsko vijeće. Upravo stoga bilo bi korektno da je gospodin Isović upoznao uvaženu upravljačku strukturu Udruženja „Bordo prijatelji 1946“ da smo putem Općinskog vijeća i Zavoda za planiranje KS pokrenuli postupak izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“ sa akcentom na neophodnost modernizacije kako stadiona, tako i cijelog sportskog kompleksa na ovom lokalitetu. Općinsko vijeće Centar je na 40. redovnoj sjednici, održanoj 9. jula 2019. godine, donijelo Odluku o izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“ – zona sporta i rekreacije“, te predstoje javne rasprave u kojima se očekuje učešće Nogometnog saveza BiH, FK „Sarajevo“, sportske javnosti, navijača, stručnjaka iz oblasti arhitekture i građevine, svih institucija sistema i svih građana s obzirom na značaj ovog projekta ne samo za Sarajevo nego za državu Bosnu i Hercegovinu. Planirano je da se usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Zetra“ – zona sporta i rekreacije“ razmatra na novembarskoj sjednici.

Želim posebno istaknuti svoj stav da treba modernizirati stadion bez atletske staze, sa natkrivenim tribinama, najboljim sigurnosnim i komfornim uslovima za navijače, novinare uz ispunjavanje svih visokih standarda koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica najveće kategorije. Naša namjera je da se uz modernizaciju stadiona moderniziraju i postojeći sportski sadržaji, te izgrade rekreativni i drugi poslovni objekti koji će cijeli prostor sportskog kompleksa učiniti atraktivnijim. O tome će odluku donijeti Općinsko vijeće Centar. 

Također, želim obavijestiti javnost da općinska uprava intenzivno radi na rješavanju složenih imovinsko-pravnih odnosa na širem lokalitetu cijelog kompleksa. Nakon usvajanja planske dokumentacije Općina će putem otvorenog javnog nagradnog konkursa u postupku javne nabavke izvršiti izbor najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ i cijelog kompleksa te u skladu sa studijom izvodljivosti pokrenuti postupak međunarodnog javnog poziva za izbor partnera za realizaciju projekta modernizacije sportskog kompleksa. 

Vjerujem da nije sporno raspoloženje i interes građana Sarajeva da se u glavnom gradu BiH izgradi moderan nacionalni stadion i da je neophodno da pored Općine Centar i druge državne institucije (Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Federacija BiH ali i država BiH) učestvuju u finansiranju ovog projekta, a za to nisu postojale nikakve smetnje od 1996. godine do danas. Svih ovih godina, osim Općine jedina sredstva u iznosu od 500.000 maraka za modernizaciju stadiona izdvojilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u mandatu ministra Mirvada Kurića.

Mišljenja sam da pitanje modernizacije stadiona radi stvaranja uslova za odigravanje međunarodnih utakmica kako FK „Sarajeva“ tako i reprezentacije Bosne i Hercegovine ne treba politizirati, posebno koristeći neistine i dezinformacije koje se šalju navijačima bordo kluba, reprezentacije, ali i svim građanima Sarajeva i šire. Vjerujem da je put za rješavanje problema zajednički rad svih nadležnih institucija, kako sportskih tako i državnih organa kako bi se u jednom otvorenom demokratskom duhu iznašla najkvalitetnija rješenja.

Da Općina nije svih ovih godina bila usamljena u finansiranju obnove infrastrukture Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ i da su bili uključeni i drugi subjekti, davno bi bili stečeni uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica.

Na kraju, ostajem dosljedan  odanosti načelu istine odnosno svojim ranijim obećanjima te ću predložiti i za Budžet Općine Centar za 2020. godinu značajna finansijska sredstva za daljnju modernizaciju stadiona kako bi se ispunili uslovi koje propisuju FIFA i UEFA i omogućilo odigravanje međunarodnih utakmica najvišeg ranga bez obzira da li će i drugi subjekti izdvojiti sredstva za ovaj, po mom mišljenju, jedan od najznačajnijih projekata u Sarajevu", stoji u saopćenju kojeg je potpisao Nedžad Ajnadžić.

2
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.