11.10.2019. 11:01
0
Olimpijski kompleks Koševo: Prva atletska staza sa šest traka u BiH
Razvojni put bh. atletike sudbinski je vezan za Stadion na Koševu, kao što je i sudbina ovog stadiona vezana za atletiku, po nečemu čak i više nego fudbal. Izgradnja Stadiona počela je 1947. a završena 1950. godine, kada je na njemu i izgrađena atletska staza od šljake i druga atletska borilišta. To je bila prva atletska staza sa šest traka u BiH koja je zadovoljavala tada propisane standarde.

Za BAI, održane 1966, zahvaljujući angažovanju Organizacionog komiteta, izvršena je kompletna rekonstrukcija zapuštenog Stadiona, uključujući atletsku stazu koja je proširena na osam traka, tribine i zgradu. Tada je neposredno uz Stadion, za potrebe AK Sarajevo izgrađen atletski poligon sa 300-metarskom šljakastom stazom, skakalištem, bacalištem i klupskom zgradom. Tako je ovaj naš najtrofejniji klub dobio izvanredne uslove za rad. Za polufinale Kupa Evrope 1970, na kome je nastupilo sedam jakih atletskih reprezentacija, staza i druga atletska borilišta su rekonstruisani i postavljena ja plastična masa tzv. tartan. To je bila, ne samo prva tartan staza u tadašnjoj Jugoslaviji, nego i jedna od prvih u Evropi. Za 40. BAI, održane 1981. godine, ponovo zapušteni Stadion Kovševo je renoviran.

Za otvaranje 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine, Stadion je kompletno rekonstruisan i dobio naziv Olimpijski stadion. Izgrađene su nove tribine i instalacije, kao i nova zgrada. Međutim, atletska staza i druga atletska borilišta nisu renovirani. Naprotiv, oštećeni su. To se odnosi i na atletski poligon.

Zahvaljujući angažovanju atletskih radnika 1991. obnovljen je završni – plastični sloj atletske staze i drugih borilišta na Olimpijskom stadionu.

Već početkom agresije na našu zemlju 1992. godine, tek obnovljena atletska staza je granatiranjem znatno oštećena. Tada su rukovodeći ljudi ASBiH i AK Sarajevo došli na ideju da nakon završetka rata organizuju veliki međunarodni atletski miting solidarnosti i da on posluži za prikupljanje donacija iz svijeta za obnovu Olimpijskog stadiona i atletskog poligona. Ova dobro
osmišljena, kvalitetno i u pravo – ratno vrijeme – prezentirana ideja, svesrdno je prihvaćena od predsjednika IAAF-a dr Primo Nebiola. Upravo zahvaljujući njemu, IAAF, MOK i firma Mondo su obezbijedili su 1996. do stepena da se na njima može održati Miting.

Rekonstrukcijom, atletski poligon prerasta u Atletski stadion, jer je na njemu izgrađena nova 400-metarska tartan staza sa četiri trake u krugu i šest traka u pravcu, skakališta i dr. i nabavljena savremena oprema, te obnovljena potpuno devastirana klupska zgrada. Sve to je omogućilo da se 9. septembra 1996. održi IAAF atletski miting solidarnosti. Obnova Olimpijskog stadiona, rekonstrukcija Atletskog stadiona I veoma uspješna organizacija Mitinga tako brzo nakon prestanka ratnih dejstava, u sportskoj javnosti su ocjenjeni kao izuzetan podvig.

Na olimpijskom kompleksu Koševo dvije tartan staze se drugim atletskim borilištema, opremljene savremenim spravama I rekvizitima, omogućavaju održavanje najvećih, uključujući I svjetske atletske priredbe, isječak iz knjige 'Atletika u BiH'.
 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.