20.3.2020. 18:05
1
Teško da ćemo više čuti za transfere od 100 miliona eura
Prva posljedica pandemije koronavirusa na tržište fudbalera, nakon što opasnost jenja, a situacija se normalizuje, bit će pad previsokih odšteta i plaća u vrhunskom fudbalu.

“Fudbal je dugo pokušavao pobjeći teškoj realnosti koronavirusa koja pritišće svijet od januara. Svi su se pravili da se ništa ne događa; dogovarali su se i realizirali transferi, u Španiji, u kojoj sada dnevno umiru stotine ljudi, prvenstvene utakmice trebale su se igrati još prošlog vikenda, kao i u Engleskoj i Njemačkoj. Turska je bila još bezbrižnija, u njoj su fudbalska takmičenja prekinuta tek jučer”, piše Marca i dodaje kako je konačno došlo do otrježnjenja.

“Ove demice fudbal je brzo prešao put od uzvišenog i umišljenog statusa onoga koji je imun na sve što se oko njega događa do panike zbog onog što se događa i posebno onog što se sprema. Fudbal će, osim zdravstveno, jer od korone se razbolijevaju cijele ekipe, zbog ove pošasti patiti i ekonomski. Recesija će žestoko opaliti sport.”

To se već događa. Lyon, Werder, Borussia Mönchengladbach, Hearts… objavili su smanjenje plaća igračima i otpuštanje osoblja zbog posljedica koronavirusa. Klubovima su odjednom presahnuli prihodi i moraju se odmah prebaciti na krizno poslovanje. Problem je u tome što nitko ne zna koliko će kriza trajati. Igrači na najbolniji način saznaju da im niko ne može garantovati ikakva, a kamoli raskošna primanja, na koja su navikli, tokom haranja koronavirusa, prenosi “Index“.

Real za ovu fiskalnu godinu u crnom ili fondu za izvanredne okolnosti ima spremnih 28 miliona eura. Naravno da mu to nije dovoljno ako se zna da samo za Baleovu plaću godišnje treba 17 miliona eura.

Dok UEFA, vječno gladna milijardi, jedva i pod ogromnim pritiskom zbog desetina hiljada oboljelih i hiljada mrtvih, teška srca odgađa Euro za ljeto iduće godine, a čelnici najjačih liga iz istih pobuda pričaju priče o nastavku nacionalnih prvenstava tokom ljeta, stručnjaci govore koliko je to realno.

Ugledni njemački virolog Jonas Schmidt-Chanasi kaže: “Nema govora o tome da će se nogomet nastaviti za dva ili tri mjeseca. Sve i da pandemija prestane i opasnost od korone se smanji, ona će itekako i dalje biti prisutna. Nogomet se neće moći igrati ni iza zatvorenih vrata jer će to motivirati navijače i ljubitelje tog sporta da se nalaze u skupinama kako bi ga gledali na televiziji, a grupiranje ljudi zbog opasnosti od korone će još dugo biti nepoželjno. Najrealnije je povratak nogometa očekivati iduće godine.”

Ako i ne bude tako, činjenica je da je korona probušila prenapuhani balon vrijednosti igrača. Njenim dolaskom do daljnjeg su u povijest otišli transferi pri kojima se za igrača plaća odšteta od 100 milijuna eura na više. Oni koji su plaćali daleko više od toga za igrača, u ovim okolnostima teško će povratiti investicije.

Neymar, Kylian Mbappé, Philippe Coutinho, Joao Felix, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann, Cristiano Ronaldo, Paul Pogba, Gareth Bale i Eden Hazard.

Zapamtit ćemo imena ove desetorice plaćene 100 i više miliona eura, jer kada izađemo iz karantena, sve nas, pa tako i fudbal, čekat će novi svijet.

Daleko siromašniji od onog koji je bio prije korone.



(Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.