10.3.2021. 12:21
0
Maracana će dobiti ime po legendarnom Brazilcu
Dosadašnje službeno ime Maracane bilo je stadion Mario Filho po novinaru koji je 40-ih godina prošloga stoljeća lobirao za njegovu izgradnju.
Slavni nogometni stadion u Rio de Janeiru, popularna Maracana, promijenit će svoj službeni naziv u stadion Edson Arantes do Nascimento - Rei Pele, prenio je N1. 

Odluku o promjeni imena stadiona donijele su vlasti brazilske savezne države Rio de Janeiro u utorak, a kako bi ona postala službena mora ju potvrditi guverner države.

“To je dostojan omaž čovjeku koji je zadužio brazilski nogomet i koji je nakon igačke karijere služio našoj zemlji”, kazao je zastupnik koji je pokrenuo projekt promjene imena stadiona.

Osamdesetogodišnji Pele, pravim imenom Edson Arantes do Nascimento, odigrao je veliki broj utakmica za reprezentaciju upravo na Maracani, a na toj je stadionu 1969. godine postigao i svoj 1000. pogodak u karijeri.

Dosadašnje službeno ime Maracane bilo je stadion Mario Filho po novinaru koji je 40-ih godina prošloga stoljeća lobirao za njegovu izgradnju.

Na tom stadionu odigrana su finala svjetskih nogometnih prvenstava 1950. i 2014. godine te je održana svečanost otvaranja Olimpijskih igara 2016.

Iako je Pele legenda te po mnogima najbolji nogometaš svijeta, ne slažu se svi nogometni zaljubljenici u Riju kako je zaslužio da Maracana ponese njegovo ime. Neki smatraju kako je Mario Filho i dalje prikladnije ime, dok drugi misle da bi se, ako se već treba mijenjati ime stadiona, on trebao nazvati po nekome iz samoga Rija, a ne po Peleu koji je rođen u državi Minas Gerais, a većinu svog života proveo u Sao Paulu.

(Mirza Kadić)
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.