25.7.2021. 18:56
0
Prvi trijumf pod palicom Gorana Sablića: FK Sarajevo ostvarilo pobjedu protiv novog premijerligaša
Fudbaleri Posušja ugostili su danas Sarajevo na Mokrom Docu u utakmici drugog kola Premijer lige BiH. Nakon 12 godina, Posušje se vratilo u Premijer ligu BiH i prva domaća utakmica privukla je značajnu pažnju navijača u ovom gradu, a oba tima su u prvom kolu doživjela poraze pa su bila pod pritiskom da danas poprave svoj bodovni saldo i krenu ka ispunjenju ovosezonskih klupskih ambicija.

Sarajevo je bilo oslabljeno za neigranje dvojca Velkoski-Oremuš koji je ostao bez radnih dozvola zbog neisplaćenih poreznih obaveza. Ipak, pravo nastupa dobili su Dražen Bagarić i Darko Bodul, a u ekipu se vratio i oporavljeni napadač Boris Cmiljanić, te je ofanziva Sarajeva dobila totalno drugi izgled sa tri nova startera u odnosu na ranije utakmice, a mjesto je u timu zadržao samo Matthias Fanimo.

Od početka meča oba tima su trudila držati loptu i imati terensku inicijativu, ali istovremeno su bili i okomiti, naročito Sarajevo, koje se mnogo kretalo. Bodul i Bagarić su pravili dosta problema odbrani domaćina, ali prve šanse na meču pripale su ipak Posušju. Lauš je šutirao preko gola, a udarac Marina Vranjića zaustavio je Belmin Dizdarević, koji je danas na golu zamijenio Adnana Kanurića.

U 15. minuti Bodul sjajno proigrava Bagarića koji bježi odbrani domaćina i trese mrežu, ali pogodak je poništen zbog ofsajda. Bio je to tek uvod u sve ono što će Sarajevo kreirati u nastavku meča. Bagarić je imao jako dobru šansu u 28. minuti, kada je šutirao pored gola nakon dodavanja Bodula, a potom Baćak sjajno zaustavlja udarac Bodula u 33. minuti, kada je Sarajevo umalo stiglo do vodstva.

U 39.minuti, Sušić je fauliran na sredini terena, a Dupovac dugom loptom traži Bagarića i Cmiljanića. Domaća odbrana se ne snalazi dobro, Cmiljanić im krade loptu i spretno pogađa mrežu Posušja za vodstvo Sarajeva i veliku radost, kako vlastitu, tako i svojih saigrača.

Domaći su u 44. minuti odigrali dobru akciju, ali udarac Lauša sa ivice šesnaesterca brani golman Dizdarević, da bi u samom finišu prvog dijela Boris Cmiljanić imao još jednu dobru šansu da pogodi mrežu Posušja, no njegov udarac nakon ubačaja iz prekida otišao je pored gola.

Nakon solidne igre u prvom poluvremenu, očekivalo se da Sarajevo rutinski nastavi sa svojom boljom igrom od domaćeg tima, ali desilo se upravo suprotno. Posušje, koje je insitiralo na dominaciji i držanju posjeda lopte. Ipak, nisu domaći svoju dominaciju pretvorili u konkretne prilike, već su prije svega imali veliki broj pokušaja nakon ubačaja iz prekida.

S druge strane, nije Sarajevo briljiralo i očito je bilo da igra koju je igralo nije još bila na nivou onoga što trener Goran Sablić traži od svog tima. I pored toga, uspjelo je Sarajevo defanzivno izgledati puno stabilnije nego ranije, a doprinio je tome i mladi čuvar mreže Belmin Dizdarević, koji je više puta odlično intervenisao. 

Sarajevo u 73. minuti rješava pitanje pobjednika. Bodul ubacuje iz kornera, glavom šutira Palić i tom prilikom dobija snažan udarac u predjelu arkade, a lopta pogađa prečku. Odbija se potom do Ljubića i završava u mreži. Došlo je i do neobične situacije, fudbaleri Sarajeva nisu baš slavili jer je povreda Palića bila nezgodna, ali mogli su odahnuti jer je njihov tim bio na pragu pobjede.

Sjajno je Dizdarević odbranio udarac koji je sa distance uputio Begić, te je postalo jasno da je Sarajevo osvojilo prva tri boda u novoj sezoni, koja će mu mnogo značiti na psihološkom aspektu. Promjena do kraja meča nije bilo, Sarajevo je uspješno privelo priču kraju i sada sa mnogo većim optimizmom može gledati ka nastavku sezone, piše Sport1.

(Ajdin Balićevac)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.