12.10.2021. 22:32
0
Bosna i Hercegovina osvojila bod protiv Ukrajine
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Lvivu sa reprezentacijom Ukrajine remizirala rezultatom 1:1.

Naši najbolji fudbaleri na samom početku utakmice morali su izdržati početni pritisak domaćih, koji su u prvim minutama silovito krenuli prema našem golu. Koliko su bili dominantni dokazuje i statistički podatak posjeda lopte u prvih 10 minuta igre, u kojim je Ukrajina imala loptu u nogama 77% vremena. Njihovi napadi, međutim, nisu bili suviše opasni po gol Ibrahima Šehića.

Za to vrijeme, Zmajevi su strpljivo čekali svoju šansu za brzu gradnju napada. To im je pošlo za rukom u 12. minuti utakmice, kada je Stevanović sa desne strane uposlio Gojaka na ivici šesnaesterca, ali je njegov šut otišao visoko preko gola.

Pritisak domaćih se nastavio i isplatio u 15. minutu. Tsygankov je došao do lopte na lijevoj strani, Stevanović nije uspio da spriječi nizak centaršut za Yarmolenka, koji je sa 3 metra lako matirao Šehića.

Nakon primljenog pogotka, naša reprezentacija je ta koja je težište igre prebacila na poluvinu terena Ukrajine. Ukrajinci su iskoristili tu priliku da krenu u kontranapad u 24. minuti, kada se Yaremchuk našao jedan na jedan sa Šehićem, koji je dobro intervenisao i spriječio dvostruko vodstvo domaćih. Treba istaći da Zmajevi ni u jednom trenutku nisu uspjeli stvoriti ozbiljnu šansu za gol, sve do 27. minute, kada je Gojak pokušao uposliti Smaila Prevljaka, ali prije njega je na loptu stigao Matviienko.

Nova šansa za domaće u 29. minutu. Stepanenko je nakon greške odbrane centrirao sa desne strane, a udarac glavom Tsygankova je otišao pored desne stative Ibrahima Šehića.

Zaprijetila je i Bosna i Hercegovina u 33. minuti. Najprije je Džeko osvojio loptu na protivničkoj polovini, poslužio Stevanovića, koji je uputio centaršut po zemlji za Prevljaka, koji nije stigao do lopte. Ipak, lopta je došla do Kolašinca koji iskosa ne uspijeva u dva navrata da pogodi mrežu Pyatova.

I u nastavku je opasna bila naša reprezentacija, i to u 43. minuti. Najprije je Hadžiahmetović šutnuo sa ivice šesnaesterca, a njegov udarac odbranio je golman Ukrajine, lopta se odbila do Kolašinca, koji je poslužio Prevljaka u šesnaestercu, ali njegov šut odlazi za malo pored desne stative iskusnog Pyatova.

Bh. fudbaleri su nastavili napadati do kraja poluvremena, ali se rezultat nije promijenio.
Ukrajinci su imali veći posjed lopte u prvih 45 minuta, čak 61%, naprema 29%. Iako su šutevi, kao i šutevi u okvir gola bili izjednačeni, na ukupno šest udaraca, od kojih dva u okvir gola za ova tima, Ukrajinci su jednu od svojih šansi uspjeli iskoristiti. 1:1 je bilo i u kornerima, kao i u dosuđenim ofsajd pozicijama. Iako smo napravili samo tri prekršaja u prvom dijelu igre, jedan više od Ukrajinaca, sudija Zwayer našim fudbalerima pokazao dva žuta kartona, Ćiviću i Ahmedhodžiću, dok Ukrajinci nisu dobili niti jednu javnu opomenu.

Početak drugog dijela igre donio je mnogo otvoreniju igru naše reprezentacije, koja je morala juriti gol zaostatka. Međutim, prvu šansu su imali domaći fudbaleri. Shaparenko se ušetao u šesnaesterac, odigrao dupli pas sa Yarmolenkom, ali povratna lopta nije bila dovoljno precizna te je Kolašinac uspio otkloniti opasnost.

Odgovorili su naši u 48. minuti. AHmedhodžić je centrirao sa desne strane, sam je na rubu peterca bio Adi Nalić, ali njegov udarac glavom nije bio precizan, te je lopta završila pored gola.

Dvije minute poslije, Hadžikadunić je nakon loše intervencije poklonio loptu Tymchyku, koji se sjurio u šesnaesterac, uspio šutirati, ali i njegov udarac je otišao tik pored gola Šehića.

U 55. minuti nova šanska za Ukrajinu. Shaparenko je sjajno uposlio Yaremchuka, koji je ostao sam ispred Šehića, ali je njegov udarac otišao uz lijevu stativu golmana Bosne i Hercegovine, ali je bio i u nedozvoljnoj poziciji.

Na reakciju naše reprezentacije morali smo čekati do 69. minute, kada je Džeko šutirao sa dvadesetak metara prema golu Pyatova, koji je krajnjim naporom proslijedio loptu u korner.

Novu šansu je naša reprezentacija imala u 74. minuti. Prvo je odbrana Ukrajine izblokirala šut Prcića, a na odbijenu loptu sjurio se Prevljak , koji ni iz dva pokušaja nije uspio postići pogodak.

Sve se konačno poklopilo u 77. minuti. Prcić je na desnoj strani poslužio Stevanovića, koji je iz prve mekanim dodavanjem uposlio Anela Ahmedhodžića, koji je razantnim šutem matirao Pyatova za 1:1.

Sve do isteka reguralnog dijela utakmice, igralo se između dva šesnaesterca, bez većih prilika za obje reprezentacije. U trećoj minuti sudijske nadoknade Buletsa je imao dobru šansu iz šesnaesterca, ali rezultat se nije promijenio do kraja meča.

Bosna i Hercegovina je ostala na pretposljednjem mjestu Grupe D sa sedam osvojenih bodova iz sedam utakmica, dok Ukrajina sada ima 10 bodova, samo dva boda manje, ali i utakmicu više od vodeće Francuske, koja je na prvom mjestu.

(Ajdin Balićevac)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.