12.1.2022. 17:26
0
Toliko je bio stidljiv da mu je bila upitna fudbalska karijera, a danas zarađuje vrtoglave sume o kojim ogroman broj ljudi može samo sanjati
Barcelonin veznjak Philippe Coutinho (29) zvanično je prešao u Aston Villu u pomalo šokantnom transferu, gdje će biti na posudbi do kraja sezone, a u sporazumu postoji i opcija o otkupu ugovora.

Brazilac dobro poznaje Premiership jer je šest sezona proveo u Liverpoolu gdje mu je kapitan bio upravo Gerrard.

Dijete siromašnih Brazilaca

Philippe Coutinho Correira je posljednje od troje djece roditelja Dona Esmeralde (majka) i Ze Carlosa (otac) rođen u Rio de Janeiru, 12. juna 1992. Njegova porodica je živjela siromašno zbog niskih prihoda. 

Childhood photo of Philippe Coutinho

Coutinho je imao dvojicu braće koji su bili stariji od njega. Najprije je išao na terene da bi njih gledao, a onda je sa šest godina i sam počeo da igra na betonskom prostoru u blizini svoje kuće.

Otac Ze Carlos je u cijeloj priči odigrao ključnu ulogu kada je prihvatio savjet jedne bake koja je njegovog klinca vodila na utakmice. To je bila baka jednog Coutinhovog prijatelja.

Brazilac je najprije počeo da igra u četvrti pod nazivom Roha koja se nalazila u blizini velike Maracane.

Kao mali, Coutinho je bio veoma stidljiv. To je i sam svojevremeno priznao kada je govorio o pozivu na probu koji je dobio iz Vasco da Game. 

"Plakao sam i nisam želio da igram, jer sam bio stidljiv", rekao je Coutinho i dodao:

"Nikoga nisam poznavao, dok su se oni svi međusobno znali. Međutim, nakon određenog vremena počeo sam da se oslobađam i uživam u fudbalu."

Philippe Coutinho at Vasco

Porodica je shvatila da bi Coutinho mogao da živi od fudbala onog trenutka kada je napunio 13 godina. Tada je dobio poziv nacionalne selekcije Brazila.

Dobre igre nisu promakle Interu koji je tri godine kasnije platio Brazilca 7.7 miliona dolara, ali ga je ostavio u Vascu da se još razvija.

Prelazak u Italiju mu, s porodične strane, nije teško pao. S njim je pošla i njegova dugogodišnja djevojka Aine koja mu je u Milanu postala žena.

"Sve što sam prošao u Italiji pomoglo mi je da očvrsnem. Nije išlo sve po planu. Imao sam i neke povrede, limitirane utakmice...Definitivno najteži period moje karijere. Pogotovo što mi je Milano bio prvi grad posle odlaska od kuće", rekao je Coutinho.

Inter Milan stand to gain small chunk of €150m Coutinho transfer | TEAMtalk

Liverpool je potpisao Coutinha u januaru 2013. na preporuku bivšeg trenera tima Rafe Beniteza koji je opisao igrača kao kvalitetnog. Njegove usluge su osigurane za iznos od 8,5 miliona funti.

Liverpool fans have responded to rumours linking Coutinho with a return to  Anfield

U Liverpulu je doživio renesansu. Postao je jedan od najboljih igrača Evrope i miljenik navijača Redsa. Mediji u Engleskoj su najprije mislili da je Coutinho ''noćna ptica'' kao i većina Brazilaca, ali ih je ofanzivni vezista brzo razuvjerio.

"Ne pijem alkohol i biram porodicu ispred provoda. Vjerujem u Isusa i veoma sam religiozan",  rekao je on svojevremeno tokom jednog intervjua.

Philippe Coutinho with his wife and children

U sezoni 2013–2014, Philippe Coutinho je igrao ključnu ulogu u Liverpoolu koji je te sezone završio drugi u Premijer ligi. Nakon toga, Liverpool je odlučio da Philippeu Coutinhu ponudi poboljšani dugoročni ugovor 3. februara koji će ga zadržati u Premijer ligi do 2020. Proglašen je za najboljeg igrača godine, nominiran za igrača godine PFA i bio je u užem izboru za PFA mladog igrača godine. 

Liverpul je 6. januara 2018. objavio da je pristao na transfer Coutinha u Barcelonu za rekordnu sumu za oba tima i to za 135 miliona eura. Coutinho je debitovao u pobjedničkoj utakmici ovog puta protiv svog bivšeg tima Espanyola, nakon što je ušao kao zamjena legendarnom Andresu Iniesti.

Liverpool re-signing Philippe Coutinho from Barcelona makes sense to  everyone but Klopp | Football | Sport | Express.co.uk

Prvi put za Barcelonu je postigao pogodak u polufinalnoj utakmici Kupa kralja protiv Valencije. Ipak, Coutinho u Barceloni nije opravdao silni uloženi novac, te je u 76 nastupa za Barcu postigao 17 golova. Nakon nešto više od godinu i po provedenih u Barceloni, u augustu 2019. godine odlazi na posudbu u minhenski Bayern. Bavarci su tu posudbu platili 8,5 miliona eura plus su preuzeli Coutinhovu platu koja je iznosila 13,5 miliona eura godišnje, odnosno 240.000 funti sedmično.

Nakon godine dana provedene u Bayernu, Coutinho se vraća na Camp Nou. 4. oktobra 2020. postigao je svoj prvi gol u sezoni u remiju 1-1 protiv Seville. 29. decembra 2020. doživio je povredu koljena u remiju 1-1 protiv Eibara, zbog čega je propustio ostatak sezone.

Kao što smo na početku teksta naveli, Coutinho se pridružio engleskom klubu Aston Villi na pozajmici do kraja sezone te se na taj način ponovo sastao sa bivšim saigračem iz Liverpoola Stevenom Gerrardom koji je sada trener Aston Ville.

Philippe Coutinho joins Aston Villa on six-month loan from Barcelona,  reunites with Steven Gerrard - Eurosport

Aston Villa će plaćati blizu 125.000 funti sedmično za platu Philippea Coutinha, a ukoliko ga žele potpisati za stalno na kraju sezone, morat će isplatiti 33 miliona funti Kataloncima. 

(Ajdin Balićevac)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.