21.12.2022. 14:44
0
Messi na Mundijalu postavio čak 12 rekorda, evo kojih
FOTO: AP
Lionel Mesi (Messi) predvodio je Argentinu do naslova prvaka na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Na turniru koji je riješen u velikoj drami poslije produžetaka i penala Mesi je osvojio svoj prvi, a Argentina treći svjetski naslov.

Usput je vođa i najveća zvijezda argentinske reprezentacije srušio čak 12 rekorda.

Mesijevi rekordi s SP-a u Kataru:

1. Najviše nastupa u utakmicama svjetskih prvenstava - 26. Prestigao je Lotara Mateusa (Lothar Matthäus) (25) i Miroslava Klozea (Klose) (24).

2. Najviše asistencija u utakmicama svjetskih prvenstava - 9. Prestigao je Diega Maradonu (8) i Pijera Litbarskog (Pierre Littbarski) (7).

3. Postao je jedini igrač koji je zabio gol u svakoj fazi utakmica na svjetskim prvenstvima, otkako se igraju u formatu s 32 reprezentacije. Zabijao je u grupi, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu.

4. Odigrao je najviše minuta u utakmicama svjetskih prvenstava - 2314. Prestigao je Paola Maldinija (2217).

5. Jedini je fudbaler koji je asistirao na pet svjetskih prvenstava.

6. Jedini je argentinski fudbaler koji je zabijao golove na barem četiri svjetska prvenstva.

7. Odigrao je najviše utakmica na svjetskim prvenstvima kao kapiten. Otkako je preuzeo traku 2011. godine, skupio je 18 takvih susreta.

8. Fudbaler je koji je najviše puta učestvovao u postizanju golova bilo kao strijelac ili kao asistent. Zabio je 13 puta, asistirao devet.

9. Najmlađi je fudbaler s nastupima na pet svjetskih prvenstava. Rođen je 24. juna 1987.

10. Igrač je s najviše dobijenih nagrada za igrača utakmice na svjetskim prvenstvima. Ima 11 takvih priznanja, odnosno bio je proglašen najboljim u 42 posto svojih odigranih utakmica na Svjetskim prvenstvima.

11. Ne postoji igrač s većim razmakom između golova na svjetskim prvenstvima. Prvi je zabio 16. juna 2006. Srbiji i Crnoj Gori, a posljednji Francuskoj 18. decembra 2022. To je razmak od gotovo 16 i pol godina.

12. Najstariji je igrač u utakmicama svjetskih prvenstava koji je zabio gol i asistirao na istoj utakmici. Napravio je to u utakmici protiv Hrvatske u pobjedi 3:0.


(Erna H.) 

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.