17.10.2023. 15:01
0
Por(tuga)l na Bilinom polju
FOTO: N1
Fudbalska reprezentacija BiH doživjela je težak poraz na domaćem terenu od favorizovanog Portugala rezultatom 0:5 i time definitivno ostala bez šansi za direktan plasman na EURO naredne godine.

Kada uzmemo u obzir sva dešavanja oko reprezentacije i saveza u posljednje vrijeme, nije bilo ni moguće očekivati neki pozitivan rezultat. Ipak, tim Save Miloševića, kao da sinoć nije ni istrčao na teren Bilinog polja. Od prve minute, kao što se očekivalo, ekipa Portugala predvođena Cristianom Ronaldom je krenula sa silovitim napadima, na koje naša odbrana nije imala odgovor. Tako je u prvom poluvremenu Portugal brojao do 5, a kako je krenulo, naša selekcija je na kraju prošla relativno dobro, s tim da je protivnik povukao ručnu u drugom poluvremenu. Tako je izjednačen naš najteži poraz u historiji, budući da nas je 5. maja 1998. godine u prijateljskom susretu istim rezultatom pobijedila selekcija Argentine. 

Savo Milošević je ponovio grešku Faruka Hadžibegića, koji je nakon prve odigrane utakmice protiv Islanda izveo identičan sastav u narednoj utakmici i tako narednu utakmicu doživio poraz u Lisabonu. Istu stvar je sinoć uradio i Milošević, igrači koji su ostvarili pobjedu protiv ekipe Lihtenštajna započeli su i susret protiv Portugala. Tako i priče o nekoj o smjeni generacije se mogu "okačiti mačku o rep", jer je sastav koji je istrčao protiv Lihtenštajna statistički bio jedan od najstarijih u tom kolu s prosjekom od 29.5 godina.

Krivicu za ovaj sramotan nastup Zmajeva je preuzeo selektor Milošević, koji je nakon meča  izjavio kako "nije uspio da prepozna mogućnosti ove ekipe".

"Energetski i fizički nismo mogli parirati ovakvoj ekipi Portugala. Oni su jednostavno na drugom nivou, jedna od najboljih ekipa na svijetu. Ne znam u ovom momentu zašto nismo bili na maksimumu. Tek sam 5-6 dana sa ekipom. Do prije 2-3 dana to je izgledalo dosta dobro, ali očigledno nemamo energiju za dvije utakmice u tri dana, što je problem s kojim se susreću sve ekipe s ovih prostora. Rano smo primili gol iz penala i sve je otišlo u kontra smjeru za nas. Drugo poluvrijeme smo odigrali na karakter. Definitivno, Portugal nije nivo na kojem mi možemo biti ovoga momenta. Najveća krivica za ovaj rezultat danas je najvjerovatnije moja, jer za ovo kratko vrijeme nisam mogao prepoznati neke stvari o mogućnostima ekipe. Mi nemamo defanzivni balans u ekipi. Nismo ga imali ni protiv Lihtenštajna, ali protiv ekipe kao što je Portugal, to je došlo do izražaja. Utakmice koje nas čekaju u novembru protiv Luksemburga i Slovačke su priprema za baraž koji nas čeka u martu", rekao je Milošević.

"Bez dlake na jeziku", kao i uvijek, bio je Marko Topić, bivši reprezentativac BiH. On je nakon meča za BHT1 rekao kako igranje po 90 minuta svaka dva dana nije nikakva isprika za ovakav pristup.

"Uvijek je ista isprika da igrači nisu spremni odigrati dva puta po 90 minuta, onda ih selektor mora mijenjati, promijeniti tri, četiri igrača, znamo da je teško. Moje mišljenje je da nismo igrali bolje drugo poluvrijeme, već da je Portugal povukao ručnu i da nije želio napadati. Bilo je teško za gledati, nadam se da će selektor napraviti analizu", rekao je Topić dok su s njim u društvu bili selektor i kapiten Zmajeva, Edin Džeko.

Kriv je penal

Glavni čovjek saveza Vico Zeljković, kojeg su navijači pozdravili uzvicima "Vico odlazi", krivicu pronalazi u nesretno dosuđenom penalu.



Sudeći prema izjavama predsjednika Vice Zeljkovića, o Miloševićevoj smjeni se nakon sinoćnjeg teškog porazane razmišlja. Iako je njegov prethodnik nakon manjeg kiksa dobio otkaz, ispravno je da njegov nasljednik dobije duže vremena kada već to Kodro nije dobio.

Savo Milošević ima šansu do marta i baraža, ali trenutna atmosfera mu ne dozvoljava da se fokusira samo na fudbalski teren. Naša ekipa po svemu prikazanom trenutno nije favorit protiv nijedne ekipe, iako po mišljenju mnogih ima fudbalski kapacitet da ostvari neki rezultat. Milošević će kao i svaki dosadašnji selektor odgovarati za svoje uspjehe ili neuspjehe, ali kako stvari stoje ovo drugo je mnogo izglednije. Stvarni krivci će opet uspjeti prebaciti odgovornost na nekoga drugog i tako ćemo da se vrtimo u krug.

Navijači Ronalda ili BiH?


Navijači su na društvenim mrežama, iskazali veliko nezadovoljstvo, dok na stadionu to nismo previše mogli čuti ni vidjeti, osim zvižduka koji su trajali vrlo kratko na kraju prvog poluvremena.

Reprezentativci naše zemlje su ipak na kraju utakmice ispraćeni aplauzom od strane najvatrenijih bh. navijača. Imajući u vidu ranija dešavanja, to sigurno nije bilo očekivano.



Jedan od najvećih apsurda na sinoćnjoj utakmici se dogodio u petoj minuti utakmice nakon što je Cristiano Ronaldo postigao prvi pogodak za vodstvo Portugala. Ronaldo je pogodak proslavio na svoj poznati način, a slavlju se pridružio skoro cijeli stadion. Neshvatljivo je da se ovo dešava na utakmici naše reprezentacije, a da cijela situacija bude još gora treba se prisjetiti dešavanja prije 12 godina. Tada je Ronaldo umjesto aplauza bio ispraćen salvom zvižduka i uzvicima „Messi“.

Zbog ove situacije na svom X nalogu se oglasio Ismet Turšić, nekadašnji vođa BH Fanaticosa. Uputio je kritike navijačima koji su bili prisutni na stadionu i rekao kako „Vico i drugovi zaslužuju ovakvu publiku“.



Ako su ovo pripreme za mart i utakmice baraža, nadamo se da će selektor i naš stručni štab izvući pouke iz sada već ponovljenih grešaka, te da u polufinalnoj i finalnoj utakmici baraža, ako do nje dođe, neće pristupiti tim dvobojima na isti način kao što se sinoć desilo. Prije toga, ostale su još dvije utakmice do kraja kvalifikacija koje naša selekcija igra u gostima protiv Luksemburga i kod kuće gdje će za kraj kvalifikacija dočekati ekipu Slovačke, koja je uz Portugal gotovo sigurno osigurala plasman na Evropsko prvenstvo. 

Kako se promjene u savezu ne naziru, ostaje nam samo da se u narednom periodu naoružamo strpljenjem i čekamo neke bolje dane za bh. fudbal.

(Aldin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.