23.10.2024. 10:59
2
Da li su prekršene procedure u "slučaju Musemić"?
Husref Musemić jučer je odlukom Disciplinske komisije N/FS BiH kažnjen suspenzijom na šest mjeseci i novčanom kaznom od 3.000 KM.

Dešavanja nakon utakmice između Zrinjskog i Igmana, tema su medija u Bosni i hercegovini, ali i regiji. Musemić, koji je svoje ime gradio u bivšoj Jugoslaviji nastupajući za Sarajevo i Crvenu zvezdu, jedna je od osoba koja svakim svojim potezom privlači interes medija ne samo u našoj državi, nego i izvan granica BiH.

Trener Igmana, Husref Musemić, našao se u centru pažnje nakon što je njegov igrač, Almir Bekić, dobio crveni karton u prvom poluvremenu, a malo zatim i on isključen sa terena.

Musemić je burno reagovao nakon utakmice i ušao u verbalni sukob s kontrolorom suđenja Admirom Šehovićem, a njegovi žestoki komentari brzo su se proširili društvenim mrežama nakon objave snimka događanja poslije utakmice.

Kako to obično biva, u ovakvim slučajevima se donosi ekspresna odluka, a komisije saveza se sastanu munjevito i donesu odluku. Jer ko smije da digne glas i pobuni se na bilo kakav način protiv ljudi koji dijele (ne)pravdu, prenosi Sport 1.

Dakle, Disciplinska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održala je sjednicu 22. oktobra 2024. godine, na kojoj je razmatrana prijava Komiteta za takmičenje i službenih lica utakmice te je pokrenut disciplinski postupak protiv Husrefa Musemića zbog njegovog ponašanja tokom i nakon utakmice.

Donesena je odluka da se Husrefu Musemiću izriče kazna zabrane vršenja funkcije u trajanju od šest mjeseci i novčana kazna u iznosu od 3.000 KM zbog isključenja iz igre i nesportskog ponašanja u poluvremenu i nakon završetka gore navedene utakmice.

Međutim, sjednica komisije izazvala je dodatne kontroverze jer je prekršen pravilnik o kaznjavanju. Naime, prema procedurama, prije donošenja kazne potrebno je pribaviti izjave svih učesnika incidenta, uključujući i Musemića, što nije učinjeno. Na taj način su barem nominalno prekršene procedure disciplinskog postupka.

Pitanje je da li će Musemić i njegov klub imati priliku da kažu svoju stranu priče, što bi bilo normalno u ovakvim situacijama, mada je teško vjerovati da će se bilo šta promijeniti u cijeloj situaciji. Interesantno je također da se Disciplinska komisija N/FS BiH nije bavila skandaloznim prizivanjem ratnih zločinaca, mahanjem ratnim zastavama i sličnim nacionalističkim ispadima. To vjerovatno nije važno. A i ako jesu nije dovoljno bitno, niti toliko hitno da se sastanu jutro nakon utakmice radi toga i da to objave na službenoj stranici Saveza, navode kolege sa portala Sport 1.

Husre
2
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.