29.3.2021. 17:11
0
Nestašica čipova izazvala haos na svjetskom tržištu
Šest decenija star izum, niski čip, prešao je od malo razumljivog radnog konja u moćnim računarima do najvažnije i najskuplje komponente ispod haube modernih uređaja.

Ta eksplozija potražnje - neočekivano nagrizena tokom pandemije Covid-19 za određene industrije poput pametnih telefona i računara - izazvala je kratkoročni šok opskrbe koji je pokrenuo neviđenu globalnu nestašicu.

U februaru su se vremena isporuke - trajanje između postavljanja narudžbe za čip i trenutka kada se on stvarno ispuni - prvi put od početka prikupljanja podataka 2017. godine, prema podacima industrijskih distributera kompanije Susquehanna Financial Group, protegla na 15 sedmica. Vrijeme isporuke za Broadcom Inc. - barometar za ovu industriju zbog njegovog učešća u lancu snabdijevanja - produženo je na 22,2 sedmice, u odnosu na 12,2 sedmice u februaru 2020.

Vreme isporuke čipsa premašilo je vrhunac u 2018. godini u februara, piše Bloomberg.

Kriza je progutala General Motors i Volkswagene u svijetu i odvela političare od Washingtona do Pekinga u kontrolu krize. Također su katapultirani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. i Samsung Electronics Co. na vrh dnevnog reda investitora i vlade. Dva najveća azijska proizvođača čipova odgovorna su za proizvodnju velike većine najnaprednijih silikona na svijetu, ali nemaju kapacitet da zadovolje svu potražnju. To je usko grlo koje bi moglo potrajati nekoliko tromjesečja - ili do sljedeće godine.

Zvone alarmi. Rastući broj industrijskih igrača od Continental AG do Innolux Corp. i Renesas Electronics Corp. posljednjih je sedmica upozoravao na dulji od očekivanih deficita zbog brze proizvodnje - potencijalno dobro prošlih ljeta. Samsung je globalno označio "ozbiljnu neravnotežu", najveću kompaniju do sada koja je upozorila na ispade iz krize. Izvršni direktor Broadcoma Hock Tan u martu je rekao da je njegova kompanija rasprodana ove godine, a kupci su "bili spremni rezervirati isporuku tih proizvoda do kraja 2021." A u petak je Nio Inc. - kineska EV kompanija koju su ponekad upoređivali sa Teslom - postala prvi proizvođač automobila visokog profila iz zemlje koji je obustavio proizvodnju zbog nestašice.

(Patria)

Cip
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.