17.10.2015. 8:10
0
Savršeni kroasani obične domaćice
Znate ono kada želite da napravite nešto kao u restoranu, pekari, piceriji? Eh uz pomoć ovog recepta, to je sada moguće.

Sastojci

    500 gr brašno

    50 gr šećer

    250 ml mlake vode

    100 gr maslaca

    14 gr suhi kvasac

    12 gr soli

    250 gr maslaca

    100 gr brašna

 

Priprema

Pomješajte zajedno vodu,šećer i sol.  Pomješajte brašno i suhi kvasac te dodajte vodu u kojoj ste otopili sol i šećer i počnite da mjesite tijesto. Kada ste tijesto do pola zamjesili dodajte maslac. Mjesite 10 minuta. Oblikujte tijesto u pravougaonik, zamotajte u providnu foliju i ostavite tijesto u frižideru preko noći.

 

Masno tijesto:

Za masno tijesto nam je potrebno:

250 gr maslaca

100 gr brašna

Mjesite maslac i brašno dve do tri minute da dobijete lijepu ujednačenu masu. Postavite masno tijesto na papir za pečenje zatim prekrijte sa drugim dijelom papira za pecenje i oblikujte u kvadrat. Ostavite tijesto u frižideru 10 minuta.

Izvadite prvo tijesto iz frižidera i počnite da ga razvijate lagano. Izvadite masno tijesto iz frižidera i lagano razvucite. Preklapanja možete da radite po svom običaju.

Vi možete da slijedite sve ove korake ali tijesto može da vam ne bude dobro na kraju. Trik je u tome da vam tijesto i maslac budu jednako tvrdi ili meki. Ako vam je maslac previše tvrd tijesto vam na kraju neće biti dobro.

Kada ste završili sa preklapanjima i nakon sto vam je tijesto spremno za upotrebu razvucite ga i isjecite u trokut te smotajte. Ostavite da nadođu bar 4 sata prije pečenja. Kada su kroasani nadosli premažite ih lagano sa umućenim jajetom.

Zagrijte pećnicu pola sata na 200 stepeni. Pecite u pećnici oko 20 minuta na 200 stepeni. Uživajte i prijatno!

(Merima Druškić/Coolinarka)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.