Znate ono kada želite da napravite nešto kao u restoranu, pekari, piceriji? Eh uz pomoć ovog recepta, to je sada moguće.
Sastojci
500 gr brašno
50 gr šećer
250 ml mlake vode
100 gr maslaca
14 gr suhi kvasac
12 gr soli
250 gr maslaca
100 gr brašna
Priprema
Pomješajte zajedno vodu,šećer i sol. Pomješajte brašno i suhi kvasac te dodajte vodu u kojoj ste otopili sol i šećer i počnite da mjesite tijesto. Kada ste tijesto do pola zamjesili dodajte maslac. Mjesite 10 minuta. Oblikujte tijesto u pravougaonik, zamotajte u providnu foliju i ostavite tijesto u frižideru preko noći.
Masno tijesto:
Za masno tijesto nam je potrebno:
250 gr maslaca
100 gr brašna
Mjesite maslac i brašno dve do tri minute da dobijete lijepu ujednačenu masu. Postavite masno tijesto na papir za pečenje zatim prekrijte sa drugim dijelom papira za pecenje i oblikujte u kvadrat. Ostavite tijesto u frižideru 10 minuta.
Izvadite prvo tijesto iz frižidera i počnite da ga razvijate lagano. Izvadite masno tijesto iz frižidera i lagano razvucite. Preklapanja možete da radite po svom običaju.
Vi možete da slijedite sve ove korake ali tijesto može da vam ne bude dobro na kraju. Trik je u tome da vam tijesto i maslac budu jednako tvrdi ili meki. Ako vam je maslac previše tvrd tijesto vam na kraju neće biti dobro.
Kada ste završili sa preklapanjima i nakon sto vam je tijesto spremno za upotrebu razvucite ga i isjecite u trokut te smotajte. Ostavite da nadođu bar 4 sata prije pečenja. Kada su kroasani nadosli premažite ih lagano sa umućenim jajetom.
Zagrijte pećnicu pola sata na 200 stepeni. Pecite u pećnici oko 20 minuta na 200 stepeni. Uživajte i prijatno!
(Merima Druškić/Coolinarka)