22.10.2015. 12:53
0
Zašto je nar najbolji prijatelj zdravlja muškarca?
Postoji najmanje pet razloga da što češće jedete jednu od najzdravijih voćki na svijetu.

JAČA IMUNITET
Jedan plod nara zadovoljava čak 16 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Stoga ne čudi što se preporučuje redovno konzumiranje nara sa ciljem jačanja imuniteta, a naročito u vrijeme zonskih prehlada, viroza i gripa.

ŠTITI SRCE
U naru se nalazi i antioksidant punicalagin koji blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni pritisak i smanjuje količinu lošeg holesterola u organizmu.

POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE
Ako želite da promijenite raspoloženje na bolje, gricnite nar. Ovo voće puno je fitohemikalija koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji reguliše brojne biološke funkcije u tijelu, od tjelesne temperature do apetita. Kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

ČUVA ZUBE I KOSTI
Nar je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba i odličnom prevencijom od osteoporoze.

POBOLJŠAVA KVALITET SPERME, SPRIJEČAVA EREKTILNU DISFUNKCIJU I ŠTITI PROSTATU
Dokazano je da ekstrakt nara ima i do deset puta jače dejstvo od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno, na primjer, poboljšaće kvalitet sperme, smanjiti mogućnost dobijanja erektilne disfunkcije i zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput ešerihije koli i stafilokoka.

(Mens Health/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.