Kuhana riža odličan je prilog raznim jelima, a posebno se dobro slaže s azijskom kuhinjom.
Ako želite da oplemenite ukus ovom standardnom prilogu, pripremite ga s dodatkom kokosovog mlijeka, limunske trave ili pak đumbira.
Za 6 osoba potrebni su vam sljedeći sastojci:
400 g riže
200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
1 čajna kašika soli
1 stabljika limunske trave od 15 cm (zgnječena)
1 korijen oguljenog đumbira (oko 2,5 cm veličine)
1 svježi krastavac, oguljen i isjeckan za dekoraciju
Priprema:
Najprije dobro isperite rižu hladnom vodom. Zatim, rižu stavite u odgovarajaću posudu sa poklopcem i dodajte kokosovo mlijeko, so, limunsku travu, đumbir i 300 ml vode. Pomješajte sve sastojke kako bi se ujedinili. Kada krene ključati smanjite tempreturu na najmanje i kuhajte tako 15 minuta sa poklopcem. Skolnite sa vatre i ostavite poklopac još 10 minuta da para dodatno termički obradi rižu.
Promešajte rižu viljuškom, izbacite đumbir i limunsku travu i poslužite odmah s komadićima svježeg krastavca.
(Merima Druškić)