Kuhanje s biljnim uljima, poput suncokretovog, oslobađa toksične hemikalije koje su povezane s rakom i čak degeneracijom mozga, objavila je britanska štampa.
Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski naučnici.
Prilikom zagrijavanja biljnog ulja, kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino, oslobađaju se hemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.
Martin Grootveld, profesor bioanalitičke hemije i hemijske patologije s britanskog Univerziteta DeMontfort rekao je da pržena hrana poput ribica i krompirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama WHO-a, prenosi Daily Telegraph.
Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje. Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim pritiskom i mentalnim bolestima. Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuronauka Univerziteta Oxford.
On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan faktor u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija. Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pažnje, upozorili su stručnjaci.
(Nedim Pobrić)