Kolači u ljuskama jajeta. Ne treba vam mnogo sastojaka, samo malo više strpljenja, kako su upozorili na blogu Justataste.
Potreban materijal:
10 do 12 jaja
Deblja igla
Smjese za žele po želji (može poslužiti bilo koji recept za žele, a ideje potražite u tekstovima Zločasti žele sa votkom i Žele od šampanjca – obavezno novogodišnje “piće” – mada je poželjno da bude u boji).
Nastavci za šprice za kolače
Samoljepljiva traka
Probušite rupe (malo ih povećajte) na vrhu jajeta (sa obe strane) i okrenite ga da bi bjelance i žmance iscurili (Iskoristite ih u vaskršnjim receptima). Dobijene ljuske dobro operite u toploj vodi ili ih otkuhajte da biste ih dobro oprali.
Ostavite da se ljuske osuše, pa zalijepite komad samoljepljive trake na jedan kraj jajeta, na jednu rupu. Ponovite sa svim ljuskama, pa ih vratite u karton sa rupom koju ste zalijepili samljepljivom trakom okrenutom prema dole.
Pripremite žele, pa uz pomoć nastavka za špricu za kolače ili nekog mini lijevka uspite pripremljeni tečni žele u ljuske skroz do vrha. Samo budite pažljivi, jer će žele biti vruć.
Karton sa ljuskama napunjenim želeom stavite u frižider i ostavite najmanje 3 sata. Služite tako što skinete, ogulite gornji dio ljuske i uživajte u zanimljivom želeu.
(Merima Druškić)