14.1.2016. 18:43
0
Novo istraživanje: Pileća kožica i nije toliko štetna
Već godinama stručnjaci upozoravaju da je kožica najlošiji dio piletine, ali najnovija istraživanja pokazuju da to baš nije tako, prenosi Stvarukusa.rs.

Piše: Haris Ahbabović

Kardiolozi i nutricionisti već duže vrijeme govore o štetnom uticaju kožice i masnih dijelova piletine, piše sajt Stvar ukusa. Međutim, novo istraživanje je pokazalo neke sasvim druge stvari.

Većina masti koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca. Sudeći prema rezultatima studije sprovedene na Univerzitetu Harvard, nezasićene masnoće mogu doprinijeti smanjenju krvnog pritiska i holesterola. 

Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi. Ipak, pileću kožicu treba jesti u umjerenoj količini. Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kiselina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kiseline mogu pojačati upalne procese u organizmu.

Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umjerenim količinama. 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.