Već godinama stručnjaci upozoravaju da je kožica najlošiji dio piletine, ali najnovija istraživanja pokazuju da to baš nije tako, prenosi Stvarukusa.rs.
Piše: Haris Ahbabović
Kardiolozi i nutricionisti već duže vrijeme govore o štetnom uticaju kožice i masnih dijelova piletine, piše sajt Stvar ukusa. Međutim, novo istraživanje je pokazalo neke sasvim druge stvari.
Većina masti koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca. Sudeći prema rezultatima studije sprovedene na Univerzitetu Harvard, nezasićene masnoće mogu doprinijeti smanjenju krvnog pritiska i holesterola.
Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi. Ipak, pileću kožicu treba jesti u umjerenoj količini. Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kiselina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kiseline mogu pojačati upalne procese u organizmu.
Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umjerenim količinama.