10.2.2016. 11:28
0
Šta se događa vašem tijelu kad preskočite obrok?
Neko ne stigne da pojede sve dnevne obroke, a neko namjerno preskoči kako bi smanjio unos kalorija na dnevnom nivou.
Ipak, ovo posljednje, krivac je za nakupljanje neželjenih kilograma, pojašnjava Kimberly Mecalum, psihijatrica iz St. Louisa. Na ovaj način tijelo gurate u "mod preživljavanja", a kako biste to izbjegli, bolje pojedite neke zdrave grickalice kada osjetite glad umjesto da preskačete obrok. 

Promjena raspoloženja
Jeste li primijetili kako ste loše volje kada ste gladni? Baš kao i koncenrtracija, vaše raspoloženje pada. "Možete početi da osjećate nervozu i uznemirenost, a sposobnost razmišljanja pada, kaže dr Mecalum. Događa se rast nivoa hormona stresa što može dovesti i do depresije.  

Prejedanje
Preskakanje obroka lako vas može navesti da se u neko doba dana prejedete. Ironično, zar ne? Kada nakon preskočenog obroka krenete da jedete, poješćete više jer će vaš organizam to tražiti "da napuni zalihe". 

Loše se osjećate, ali loše i izgledate
Suha koža i beživotna kosa prvi su znaci vašeg organizma da se ne hranite zdravo. Nešto ne štima, poruka je koju vaše tijelo šalje. 

Osjećate se naduveno

Preskakanjem obroka imaćete jači osjećaj "naduvenosti". Ako jedete redovno i vaša probava radi redovno i ostaci hrane se "guraju" kroz crijeva. Neredovna ishrana može uzrokovati hroničnu konstipaciju.

(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.