12.2.2016. 11:50
0
Talijanska kooperacija donirala pogon za proizvodnju maslinovog ulja
Veleposlanik Italije Ruggero Corrias uručio je u petak u Stocu Udruženju “Hercegovački plodovi Mediterana” pogon za proizvodnju maslinovog ulja, koji je donirala talijanska kooperacija.

Donacija je uručena u prisustvu načelnika Stjepana Boškovića i lokalnih proizvođača.

"Donacijom uljare, Italijanska kooperacija donosi konkretnu pomoć svim uzgajivačima sa područja Stoca. Cilj ostaje isti tj. da se ojačaju lokalni proizvodni kapaciteti i stvore radna mjesta. Radimo to u mnogim općinama Bosne i Hercegovine, uz jedno dugoročno ulaganje u vrijednosti od preko 1,2 milijuna  eura”, kazao je talijanski veleposlanik.  

 Donacija je dijelom jednog projekta podrške ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini, koji je stigao do svoje druge faze i koji uključuje, pored općine Stolac i Mostar, Srebrenicu i Bratunac, u ukupnoj vrijednosti od 200.000 eura. Pogon za proizvodnju maslinovog ulja koji je danas doniran, namijenjen je svim poljoprivrednicima sa područja Stoca, među kojima je preko 50 direktnih proizvođača ulja, članova spomenutog udruženja.

 Ova intervencija uvrštava se u jednu širu strategiju pomoći za mikro-poduzeća, za mala bosanskohercegovačka poljoprivredna gospodarstva i gospodarstva uzgajivača, prije svega za ona pogođena poplavama. Pored ove inicijative, namijenjene ruralnom razvoju, u tijeku je i jedan projekt obnove nakon poplava, u vrijednosti od preko jedan milijun eura, koji se implementira u općinama Derventa, Zvornik, Sanski Most, Srebrenica, Orašje i Maglaj.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.