26.3.2016. 17:41
0
Pet razloga zbog kojih treba da jedete bijeli grah
Bijeli grah jedan je od najboljih načina da izgubite kilograme zbog toga što sadrži visok broj vlakana koja čine da se osjećate duže vrijeme sitim i tako vas drži podalje od nepotrebnog grickanja.
Osim što je bogat vlaknima, bijeli pasulj, takođe sadrži još hranljivih materija koje su korisne za normalno funkcionisanje našeg organizma, poput minerala, vitamina i proteina.

Evo nekoliko razloga da češće jedete bijeli grah:

1. Borba protiv kancera

Grah je bogat antioksidantima koji su odlični saveznici u borbi protiv raka. Antioksidanti uništavaju slobodne radikale čime neutrališu njihove štetne efekte.

2. Bogat vlaknima

Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, 90 grama skuhanog graha sadrži 45 odsto dnevne preporučene doze vlakana. Kada jednom dospije u vaš digestvni trakt, rastvorljiva vlakna vezuju se za kiselinu i uklanjaju je iz organizma. Ovo spriječava žučnu kiselinu da se reapsorbuje u jetri i tako izazove sinestezu štetnih holesterola. Nerastvorljiva vlakna djeluju preventivno i na pojavu zatvora. 

3. Za zdravo srce

Bijeli grah je bogat vitaminom B9 – koji se takođe naziva folna kiselina, a koja smanjuje nivoe homocisteina aminokiselina u krvotoku. U povišenim količinama, homocistein povećava rizik za infarkt i moždani udar. Nalazi objavljeni u izdanju "Journal of American Medical Association " u oktobru 2002. ukazuju na to da ako osobe konzumiraju 100 odsto dnevne vrijednosti folne kiseline, faktor rizika za srčane napade opada za 10 do 11 odsto na godišnjem nivou zbog nižeg nivoa homocisteina u krvotoku. Jedna šolja ili 90 grama porcije bijelog graha treba da zadovolji više od 50 odsto dnevne potrebe za folnom kiselinom. Takođe, grah ima nizak procenat masti, pa je i zbog toga odličan u prevenciji srčanih oboljenja.

4. Poboljšava kognitivne sposobnosti

Bijeli grah bogat je vitaminom B1 ili tiaminom, koji je neophodan za formiranje i rad moždanih ćelija. Tiamin je ključna komponenta u sintezi acetilholina, što utiče dobro na pamćenje. Kada se jede svakodnevno, jedna šolja (90g) bijelog pasulja može poboljšati i održati kognitivne funkcije.

5. Izbacuje sulfite

Grah sadrži molibden, materiju koja je ključni sastavni dio enzima poznatog kao sulfit oksidaza. Ovaj enzim detoksikuje sulfite koji se obično nalaze u hrani poput kupovnih salata. Ako ste osjetljivi na sulfite, može doći do glavobolja, ubrzanog rada srca ili dezorijentacije.

(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.