17.4.2016. 9:16
0
Probajte kolač od pomorandži i grožđica
Ukoliko nemate ideju kakvu poslasticu na napravite tokom ovih proljetnih dana, možda je ovaj recept rješenje za vas.

Sastojci:

- 4 do 5 velikih pomorandži 
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 100 g krupnije mljevenih oraha
- 100 g čokolade za kuhanje 
- 100 g isjeckanih grožđica 
- 8 kašika oštrog brašna 
- 1 prašak za pecivo

Preliv:

- 600 g šećera
- voda

Glazura od čokolade:

- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja

Priprema:

Koru pomorandže isjeckati na sitne kockice i obariti (prokuhati) pet puta (svaki put promijeniti vodu), pa je dobro ocijediti.

U posudi pomiješati koricu od pomorandže, orahe, brašno, grožđice, čokoladu i prašak za pecivo.

Dobro umutiti bjelanca, pri kraju im dodati dvije kašike šećera, još malo mutiti i ostaviti sa strane.

Nakon toga pjenasto umutiti žumanca sa preostalih šest kašika šećera. Kada se dobro umute, dodati naizmjenično oko trećine suve smjese i trećine bjelanaca, polako špatulom miješati, pa opet dodati po trećinu jednog i drugog i na kraju dodati ostatak.

Prebaciti u pripremljenu tepsiju (pomastiti je i posuti brašnom) i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Za preliv skuhati šećer i vodu toliko da prekrije šećer (oko dva prsta preko). Vruć kolač preliti vrućim prelivom.

Za glazuru istopiti čokoladu s uljem na tihoj vatri, pa preliti po gotovom kolaču.

(Kurir / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.