Ukoliko nemate ideju kakvu poslasticu na napravite tokom ovih proljetnih dana, možda je ovaj recept rješenje za vas.
Sastojci:
- 4 do 5 velikih pomorandži
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 100 g krupnije mljevenih oraha
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g isjeckanih grožđica
- 8 kašika oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Preliv:
- 600 g šećera
- voda
Glazura od čokolade:
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Koru pomorandže isjeckati na sitne kockice i obariti (prokuhati) pet puta (svaki put promijeniti vodu), pa je dobro ocijediti.
U posudi pomiješati koricu od pomorandže, orahe, brašno, grožđice, čokoladu i prašak za pecivo.
Dobro umutiti bjelanca, pri kraju im dodati dvije kašike šećera, još malo mutiti i ostaviti sa strane.
Nakon toga pjenasto umutiti žumanca sa preostalih šest kašika šećera. Kada se dobro umute, dodati naizmjenično oko trećine suve smjese i trećine bjelanaca, polako špatulom miješati, pa opet dodati po trećinu jednog i drugog i na kraju dodati ostatak.
Prebaciti u pripremljenu tepsiju (pomastiti je i posuti brašnom) i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Za preliv skuhati šećer i vodu toliko da prekrije šećer (oko dva prsta preko). Vruć kolač preliti vrućim prelivom.
Za glazuru istopiti čokoladu s uljem na tihoj vatri, pa preliti po gotovom kolaču.
(Kurir / Haris Ahbabović)