16.5.2016. 10:55
0
Savršen kremasti desert gotov za 15 minuta
Tiramisu je jedan od najpopularnijih talijanskih deserata, a po mnogima i najfiniji. Donosimo vam recept za brzu verziju ove kremaste slastice.

Prema originalnoj recepturi, popularni tiramisu ne može se napraviti bez svježih jaja. Žumanci se razrađuju sa šećerom i pomiješaju s mascarponeom u koji zatim dodajemo snijeg od bjelanaca. Zbog straha od salmonele mnogi izbjegavaju korištenje svježih jaja i umjesto toga kuhaju kremu od žumanaca.

U međuvremenu se pojavila i najjednostavnija verzija ovog popularnog deserta u kojoj uopće nema jaja, a mascarponeu se dodaje samo tučeno slatko vrhnje zbog kojeg slastica postaje još kremastija. U nastavku pronađite najjednostavniji recept za ‘lažni’ tiramisu. 

Sastoji:
200 g piškota
250 g mascarponea
3 dcl slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 dcl crne kafe
1 dcl ruma
kakao 

Priprema:
1. Mikserom razradite mascarpone i šećer u prahu dok ne dobijete finu kremastu smjesu. 
2. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag koji zatim lagano umiješajte u mascarpone. 
3. U duboki tanjur ili zdjelicu stavite kafu i rum.
4. Piškote namačite u mješavinu kafe i ruma i slažite na dno četvrtastog kalupa. 
5. Kada ste piškotama pokrili dno posude preko njih stavite polovicu pripremljene kreme od mascarponea i šlaga. 
6. Složite drugi red piškota u kalup, prelijte ostatkom kreme i po potrebi lagano poravnajte špatulom ili kašikom. 
7. Tiramisu bogato pospite kakaom u prahu i ostavite ga u frižideru minimalno 4 do 5 sati, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Oni nestrpljivi mogu se poslužiti desertom čim se malo prohladi, ali imajte na umu da se za tako kratko vrijeme ne može stisnuti pa ga ne možete rezati na lijepe kocke.

Rum možete izostaviti iz recepta ako ga ne volite ili pak zamijeniti s amarettom, popularnim talijanskim slatkim likerom koji će ovom  desertu dati uistinu posebnu i specifičnu aromu, piše zadovoljna.hr.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.