18.5.2016. 17:35
0
Tri odlična razloga da češće jedete jagode
Svježe jagode, posebno ako su domaće, prava su poslastica tokom proljetnih dana. No, jagode nisu samo ukusne, one su i jako zdrave. Jagode povećavaju plodnost, spuštaju holesterol i čiste krvne sudove. Vjerujemo da su ovo itekako dobri razlozi da ovo ukusno voće već danas poslužite kao desert.

Povećavaju plodnost

Jagode su oduvijek smatrane plodovima ljubavi. Dijelom je to zbog njihovog oblika i boje, a dijelom zbog nevjerovatnog uticaja koji imaju na mušku plodnost. Kod muškaraca koji nemaju organske uzroke steriliteta svježe jagode za samo nekoliko mjeseci mogu da očiste sjemenu tečnost, povećavaju broj spermatozoida i njihovu pokretljivost, a smanje broj abnormalnih spermatozoida. To dejstvo jagoda najviše se pripisuje sadržaju antioksidanata i vitamina C. U 150 grama jagoda, naime, ima čak 80 miligrama vitamina C, a to je tačno onoliko koliko odraslom čovjeku treba da zadovolji sve dnevne potrebe organizma za njim.

Čiste krvne sudove

Jagode sadrže i velike količine biljnih vlakana i mangana, a ovi sastojci ubrzavaju metabolizam i potpomažu varenje hrane. Zahvaljući tome, one preventivno djeluju na nastanak tumora debelog crijeva. Pored svega navedenog, jagode imaju i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Korisne su i kod raznih infekcija usta, kao što su afte i krvarenje desni, ali i za liječenje lišajeva na kosi. Koktel soka od jagoda i kupusa pomaže rastvaranje i izbacivanje kamenja iz bubrega i zuči, a takođe spriječava i njihovo ponovno stvaranje.

Snižavaju holesterol

Zbog visokog sadržaja pektina jagode efikasno i brzo snižavaju nivo holesterola u krvi. Zato iskoristite maksimalno sezonu jagoda. Jedite tri puta dnevno po 200 grama, zaslađene medom i sokom od limuna. Na taj način ćete očistiti organizam, podstaći ćete bolje lučenje žuči, ubrzati rad jetre i ublažiti reumatske bolove, piše Blic. 

(Adna Zukanović-Zilić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.