25.5.2016. 16:44
0
Napravite ukusne kiflice s makom
Prijatno!
Za tijesto:

- 375 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g putera
- 1 jaje
- 60 g šećera u prahu
- sok i kora od pola limuna
- 75 ml mlijeka

Za fil od maka:
- 200 g mljevenog maka
- 120 g šećera
- 110 ml mlijeka
- ribana korica od jednog limuna

Priprema:

Tijesto:

1. U vanglici sjediniti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodati puter isječen na kockice, pa utrljati u suhe sastojke da bi se dobila mrvičasta smjesa, piše pošaljirecept.rs.
2. Dodati jedno jaje, sok i rendanu koru limuna i promiješati. Postepeno sipati malo mlijeka i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.

Fil:

1. U šerpu sipati mlijeko i šećer, pa kuhati dok ne proključa.
2. Skloniti s ringle, dodati mak i rendanu koru limuna, te dobro izmiješati i ostaviti po strani da se hladi.

Finalni postupak:

1. Odstojalo tijesto podijeliti na tri jufke.
2. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati trećinom fila od maka. Okruglim zupčastim nožem podijeliti na 16 trouglova, pa ih smotati u kiflice.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju oblikovane kiflice. Peći ih u zagrijanoj rerni na 180°C dok blago ne počnu da rumene.

(Merima Druškić)
KifliceMak
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.