25.5.2016. 19:51
0
Evo zašto trebate koristiti cimet
Zbog svoje učinkovitosti i ljekovitog djelovanja vrlo je tražen, pa se na tržištu lako može naći kineska verzija poznata pod nazivom kasija, koja se ne preporučuje zato što sadrži velike količine kumarina, koji loše utiče na jetru i bubrege.
Za šta je sve dobar cimet:

Akne
Cimet je odličan u borbi protiv akni i nalazi se u velikom broju preparata za njegu lica. Djeluje protivupalno i zaustavlja širenje bakterija i dubinski čisti kožu. Kako biste dobili masku protiv akni, pomiješajte jednu veliku kašiku meda sa čajnom kašikom cimeta i smjesu nanesite na lice i ostavite da djeluje desetak minuta.

Ubrzava metabolizam
Redovno konzumiranje cimeta pomaže u regulaciji tjelesne težine, a naročito je koristan ako želite da smršate. Cimet će ubrzati metabolizam i regulisati nivo šećera u krvi i snizitinivo holesterola. Ako želite da smršate, možete cimet dodati u jutarnju limunadu, smoothie ili kafu.

Gljivice
Cimet ima sposobnost da spriječi i liječi gljivične infekcije. Za to vam treba ulje cimeta koje se stavlja direktno na problematično područje dva puta dnevno, najbolje ujutro i uveče.

Osvježivač daha
Ako patite od lošeg zadaha, kojeg nikako ne možete da se riješite, spas je u žvakanju štapića cimeta. Ako nemate štapiće, poslužiće i napitak od tople vode i jedne kašike cimeta. Osim neugodnog zadaha, cimet je odličan i za neutralizovanje bilo kakvih drugih neugodnih mirisa. 

Pune usne
Prirodno punije usne dobićete ako cimet pomiješate sa maslinovim uljem. Smjesu nanesite na usne i pustite neka djeluje nekoliko minuta. Prerađeni cimet nije dobro stavljati direktno na kožu, jer može izazvati iritaciju, zato neka uvijek bude u kombinaciji sa nekim hranjivim uljem.

Artritis
Napitak za one koji boluju od artritisa sadrži dvije velike kašike meda i jednu čajnu kašiku cimeta. To je preporučeno konzumirati ujutro i uveče i bol bi trebalo da nestane i to u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Rast kose
Cimet sadrži sastojke koji su se pokazali uspješnim za rast kose. Maska sadrži kokosovo i maslinovo ulje, med i naravno, cimet. Kada dobijete kompaktnu smjesu, nanesite je na kosu, a najviše na tjeme i ostavite neka djeluje otprilike 10 minuta. Na kraju normalno operite kosu šamponom i postupak ponavljajte dva puta sedmično.
(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.