31.5.2016. 17:09
0
Kanada: Nakon ozračenog crnog luka, krompira, pšenice i brašna bi se u prodaji moglo naći i ozračeno meso
Kanada razmatra da dozvoli zračenje sirovog mljevenog mesa radi uništavanja ešerihije koli, salmonele i drugih opasnih bakterija u njemu, prenosi Kurir.

Piše: Haris Ahbabović

Prijedlog će vjerovatno biti objavljen u junu, ili najkasnije do kraja godine, nakon čega će uslijediti javna rasprava. Ideja se prvi put rodila krajem 1990-ih, ali su je potrošači oštro odbacili i regulatorni postupak nikada nije okončan.

Mikrobiolozi su obnovili svoju inicijativu za proširenje ove tehnologije 2013. godine, nakon najvećeg povlačenja mesa iz prodaje u historiji Kanade povezanog s jednom fabrikom za pakovanje mesa u pokrajini Alberta, pošto je ustanovljeno da je 18 ljudi u zemlji oboljelo.

U Kanadi su trenutno odobreni za prodaju ozračeni crni luk, krompir, pšenica, brašno, začini i svježe začinsko bilje. Te namirnice se izlažu zračenju koje ubija bakterije i druge mikroorganizme.

Kritičari, međutim, kažu da taj proces proizvodi toksična jedinjenja, kao što je benzen, i da smanjuje hranljivu vrijednost namirnica, dok zagovornici tvrde da su uticaji na ljudsko zdravlje zanemarljivi.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.