Kanada: Nakon ozračenog crnog luka, krompira, pšenice i brašna bi se u prodaji moglo naći i ozračeno meso
Kanada razmatra da dozvoli zračenje sirovog mljevenog mesa radi uništavanja ešerihije koli, salmonele i drugih opasnih bakterija u njemu, prenosi Kurir.
Piše: Haris Ahbabović
Prijedlog će vjerovatno biti objavljen u junu, ili najkasnije do kraja godine, nakon čega će uslijediti javna rasprava. Ideja se prvi put rodila krajem 1990-ih, ali su je potrošači oštro odbacili i regulatorni postupak nikada nije okončan.
Mikrobiolozi su obnovili svoju inicijativu za proširenje ove tehnologije 2013. godine, nakon najvećeg povlačenja mesa iz prodaje u historiji Kanade povezanog s jednom fabrikom za pakovanje mesa u pokrajini Alberta, pošto je ustanovljeno da je 18 ljudi u zemlji oboljelo.
U Kanadi su trenutno odobreni za prodaju ozračeni crni luk, krompir, pšenica, brašno, začini i svježe začinsko bilje. Te namirnice se izlažu zračenju koje ubija bakterije i druge mikroorganizme.
Kritičari, međutim, kažu da taj proces proizvodi toksična jedinjenja, kao što je benzen, i da smanjuje hranljivu vrijednost namirnica, dok zagovornici tvrde da su uticaji na ljudsko zdravlje zanemarljivi.