5.6.2016. 16:32
0
Krempita od jagoda
Unesite malo promjene u vašu omiljenu krempitu.
Potrebno:

5 žumanca

1 jaje

7 kašika šećera

5 kašika ulja

2 dl mlijeka

8 kašika brašna

1 prašak za pecivo

200 gr šećera

3 puding od jagode

7 dl vode

500 gr jagoda

5 bjelanaca

6 kašika šećera

Priprema: 

U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca i jaje sa šećerom. Dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i izmiksati da bi se dobila ujednačena masa. Dobijenu masu izliti u nauljanu dublju pravougaonu tepsiju. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok se kora ne odvoji od ivica tepsije.

Ostaviti da se ohladi.

Isjeckajte jagode na kockice pa sjediniti sa šećerom, sipati 5 dl vode i promiješati. Sačekati da proključa pa nastaviti sa kuhanjem još 15 minuta. U manjoj posudi razmutiti puding sa preostalom vodom pa sipati u ključalu smjesu. Nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer muteći mikserom dok se ne dobije čvrst šam.

Dobijeni šam postepeno dodavati u vruć krem od jagoda i lagano miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Vrućim filom preliti ohlađenu koru. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne pa isjeći na kocke željene veličine.
(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.