Kada neko spomene čips, prvo što nam padne na pamet je čips od krompira iz trgovina koji je pun masnoća i štetnih tvari.
Umjesto toga, predlažemo vam nešto puno zdravije – slane i slatke zdrave grickalice koje možete jesti bez grižnje savjesti.
Slatki čips od krumpira
Sastojci:
1 slatki krompir (batat)
1 kašika maslinovog ulja
1/2 kašikice curry praha
sol
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220°C i ogulite krumpir
2. Narežite ga na što tanje kriške
3. U velikoj zdjeli pomiješajte krompir, maslinovo ulje i sol
4. Na lim obložen papirom za pečenje rasporedite kriške krumpira
5. Pecite 15 minuta, pa okrenite krompir i pecite još 15 minuta
6. Pospite čips sa curryem ili vašim omiljenim začinima
7. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi
Napomena:
Ako su rubovi hrskavi nakon 30 min, izvadite krompir iz pećnice. Ako nisu, pecite još dodatne 2-3 min ili dok krompir lagano ne porumeni i postane hrskav na rubovima.
Krompir će se tokom pečenja smanjiti, no bez obzira na to okus je odličan. Čips će biti sve hrskaviji kako se bude hladio. Čuvajte ga u zatvorenoj posudi do 3 dana.
Slane grickalice od leblebija
Sastojci:
250 g suhog leblebija
1 kašika maslinovog ulja
1/2 kašikice morske soli
1 kašikica kajenskog papra
začini po želji (kumin, chili, curry)
Priprema:
1. Leblebiju namačite preko noći u mlakoj vodi
2. Kuhajte je dok ne omekša
3. Pećnicu zagrijte na 200°C
4. Dobro iscijedite i osušite leblebije
5. Premjestite ih u zdjelu i dodajte maslinovo ulje, sol i ostale začine po želji
6. Rasporedite leblebije na pleh sa papirom za pečenje u jednom sloju
7. Pecite oko 30 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskave
Čips od jabuke
Sastojci:
jabuke
med
cimet
limun
Priprema:
1. Jabuke operite i izvadite im sredinu
2. Narežite ih što tanje i približno jednako
3. Pomiješajte med, cimet i limun, pa svaku krišku umočite u mješavinu
4. Poslažite na pleh sa papirom za pečenje i pecite u pećnici na 100°C oko 1 sat
5. Kada postane hrskavo, izvadite i pustite da se ohladi
Čips od kelja
Sastojci:
1/2 glavice kelja
himalajska sol
2 kašike maslinovog ulja
2 kašikice limunovog soka
papar
Priprema:
1. Listove kelja odvojite i dobro operite
2.Posložite ih na krpu i ostavite da se u potpunosti osuše
3. Narežite listove kelja na manje dijelove
4. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i papar pa prelijte po listićima kelja
5. Rasporedite listove na tacni obložen papirom za pečenje
6. Stavite u pećnicu zagrijanu na 175˚C i pecite oko 10 minuta
7. Na kraju posolite, ohladite i poslužite.
(Anesa Agović / kiwi.20minuta.hr)