Američka pita sa breskvama
Iskoristite sezonu breskvi i napravite ovu ukusnu poslasticu.
Potrebno:
2 1/2 šolje brašna
22 g hladnog putera isjeckanog na kockice
1 kašičica soli
1 kašika šećera
6-8 kašika hladne vode
Za nadjev:
1/2 šolje šećera
3 kašike gustina
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice soli
6-8 šolja nasjeckanih breskvi
1 kašika mlijeka
Priprema:
Sve navedene sastojke za koru stavite u blender, osim vode. Vodu dodajte postepeno, jer tijesto ne smije da bude previše gnjecavo. Polovinu dobijenog tijesta stavite u pripremljen pleh. Šećer, so, gustin i cimet sjedinite, pa dodajte nasjeckane breskve i sve dobro promiješajte.
Pripremljene breskve stavite na tijesto, a pitu prekrijte preostalom polovinom tijesta. Napravite otvore sa gornje strane, kako bi izlazila para. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta, ili dok ne vidite da je kora dobila lijepu zlatnu boju.
(CDM/Alen Avdić)