Možete da koristite suhe šljive, ali i svježe, nakon što ih prokuhate.
Potrebno:
½ kg kora za pitu
600g suhih šljiva bez koštica
250g mljevenih oraha
130g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 šolja ulja
½ šolje kisele vode
1 kašičica cimeta i đumbira u prahu
½ dl ruma
1 dl vode
Priprema:
Suhe šljive isijecite na manje komade, pospite sa 2 kašike šećera, prelijte vodom, stavite na šporet da provri i kuhajte 5 min. Sklonite sa šporeta i dodajte rum.
Filujete po 3 kore, tako da svaku koru poprskate mješavinom vode i ulja. Na treću koru uz jednu ivicu stavite suhe šljive, a po ostatku kore rasporedite mljevene orahe pomiješane sa šećerom, cimetom i đumbirom i uvijajte pitu. Namažite pleh sa malo ulja, poređajte uvijene pite, pecite u rerni zagrijanoj na 200 C 15 minuta, zatim smanjite na 170 C i pecite još 15 minuta. Kad se ohladi isijecite pitu i pospite prah šećerom.
(CDM/Alen Avdić)