12.7.2016. 20:43
0
Hrana koju (ne) smijete jesti na plaži
Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazan rekvizit za ljetne izlete je prijenosni frižider. O njegovom sadržaju ne ovisi samo dobar provod nego i zdravlje tijela. Naime na plaži se ne preporuča konzumiranje masnih, slanih i kremastih namirnica jer osim što su nutritivno siromašne potencijano su 'stanište' bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Stoga sa sadržajem frižidera treba oprezno.

Ljetne visoke temperature kao i visoki stepen vlažnosti zraka stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.

Kako bi izbjegli potencijalne zamke 'zaraze' potrebno je posebnu pažnju posvetiti tremičkoj obradi sirovog mesa i načinu njegova čuvanja. Nedovoljno kuhano meso može sadržavati štetne mikroorganizme stoga goveđe meso i njegove prerađevine, kao i meso peradi i jaja nastojte dobro obraditi kuhanjem ili pečenjem.

Nakon pripreme poželjno je da hrana  izvan frižidera bude unutar pola sata, ne duže. Temperatura u prijenosnim frižiderima ne smije biti ispod 8 stepeni celzijevih.

1. Dok ste na plaži konzumiranje polutrajnih salama svakako treba izbjegavati kao i paštete ili gotove pekarske proizvode s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju ove nemirnice nisu nutritivno bogate pa umjesto da tijelo opskrbljuju potrebnom enegrijom one mu je oduzimaju.

Savjet: Dobar komad grilanog mesa kojemu ste provjerili porijeklo, svježe povrće i kruh te začini koje ste sami regulirali puno su pametnija opcija za zdrav i neopasan obrok na plaži.

2. Obroci na plaži ne bi trebali biti masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Čips na plaži strogo je zabranjen baš kao i teški sendviči u koje nerijetko znamo ubaciti i komad pohovanog mesa, kremaste salstice svakako treba izbjegavati jer većina njih sadrži jaja koja su ljeti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom. 

Savjet: Čips od batata, jabuke zadovoljit će želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lješnjaci koji neće naše tijelo izgladnjivati nego opskrbiti energijom. Slastice možete sami pripremiti kod kuće, brzi kolač od mrkve i čokolade zdravo je izvrsno rješenje. 

3. Ćevapčići, hamburgeri i prženi krumpirići uobičajena su ponuda ljetnih restorana. Umjesto teških obroka koji će nas opteretiti i koji iako spravljeni u restoranima, kriju potencijane opasnosti, preporučamo da na plažu ponesete laganu hranu.

Savjet: Tržnice obiluju svježim voćem i povrćem čije nutritivne vrijednosti svakako treba iskoristiti najbolje konzumirajući ih svježe. Brze salate u koje umjesto mesa možete staviti žitarice ili pak zasoljenu ribu izvrsno su rješenje.

4. Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne sprječavaju dehidraciju nego je podstiču valja u potpunosti izbjegavati baš kao i alkoholna pića.

Savjet: Zalihe vode na plaži su prioritet, a umjesto kupovnih sokova sami možete napraviti svježe cijeđeni sok prijmjerice od grejpa kod kuće. Grejp sadrži puno vode, malo natrija i tijelu nadomješta potrebu za tekućinom i mineralima.

(Anesa Agović / Zadovoljna.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.