13.7.2016. 10:00
0
Ove namirnice držimo u frižideru, a ne bi trebalo
U slučaju da niste znali, neku hranu ne bi trebalo da čuvate u frižideru jer se osuši ili se brže pokvari kada dospije na sobnu temperaturu.
Ljuti sosevi 

Vjerovali ili ne, ljuti sos može da opstane u vašem kuhinjskom kredencu i do tri godine bez potrebe da ga stavljate u frižider. 

Krompir 

Hladna temperatura negativno utiče na ukus krompira. Čuvajte ga na tamnom mjestu u papirnim kesama. Plastične kese nijesu dobre jer zadržavaju vlagu koja utiče na brže propadanje krompira. Većina vrsta krompira traje oko 3 nedjelje ako se pravilno čuva. 

Hljeb 

Hljeb koji čuvate u frižideru će se vrlo brzo osušiti. Hljeb koji želite da pojedete u roku od 4 dana čuvajte na sobnoj temperaturi umotan u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji. 

Crni luk 

Crni luk je najbolje čuvati u kesi ili vreći koja omogućava strujanje vazduha na sobnoj temperaturi. Ipak, vodite računa da je razdvojen od krompira koji ispušta vlagu i gasove koji mogu negativno uticati na luk i izazvati propadanje. 

Bijeli luk 

Bijeli luk može ostati u dobrom stanju i do dva mjeseca ako ga čuvate u kredencu na sobnoj temperaturi. Obavezno ga čuvajte u nekoj vreći koja omogućava protok vazduha. 

Paradajz 

Paradajz u frižideru može da izblijedi, zato je bolje da ga čuvate na sobnoj temperaturi, ali nikad u plastičnoj kesi. Da biste ubrzali sazrijevanje paradajza, čuvajte ga u papirnoj vreći. 

Kafa 

Frižider stvara kondenzaciju koja može uticati na ukus samljevene kafe ili kafe u zrnu. Najbolje je čuvati kafu u zatvorenoj posudi bez dotoka vazduha u kuhinjskom kredencu. 

Zimska tikva 

Različite vrste zimskih tikvi će vam trajati oko mjesec dana duže ako ih budete čuvali na sobnoj temperaturi u kredencu. 

Citrusi 

Citruse je bolje čuvati na sobnoj temperaturi. Ukoliko stavite limun ili narandže u frižider, njihova kora će postati gruba i tvrda i neće biti toliko sočni i ukusni. 

Avokado 

Avokado počinje da sazrijeva tek kada je ubran. Ukoliko kupite tvrd avokado, nikako ga ne čuvajte u frižideru jer će to usporiti proces sazrijevanja. S druge strane, ako je avokado već mekan i ne namjeravate da ga iskoristite odmah, čuvanje u frižideru će malo produžiti njegov rok trajanja.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.