17.7.2016. 12:45
0
Kako izabrati sočnu lubenicu
Ipak je moguće prepoznati sočnu lubenicu.

Žućkasta mrlja na površini lubenice 

Jeste li primijetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mjesto na kojoj je ležala na zemlji tokom sazrijevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bijele boje ili svijetlo zelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su sazrele. 

Birajte plod bez oštećenja 

Površina lubenice trebalo bi da bude tamno zelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo da truli, a izbjegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan, prenosi CDM.

Testirajte težinu lubenice 

Čak 92 odsto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.