Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvežava i jača želudac i creva, naglašava bečki ljekar Hademar Bankhofer. Istovremeno, eterično ulje i mentol iz nane rashlađuju i efikasno sprječavaju razvoj štetnih bakterija u crijevima. Da bi čaj bio prijatno aromatičan, važno je da se prilikom pripreme ublaži njegov gorak ukus, pišu Nezavisne.
Zato listove nane prvo treba staviti u odgovarajuću posudu, preliti ključalom vodom (za mentu je važno da se zna da se nikada ne kuva, jer gubi dragocena svojstva) i nakon 20 sekundi tu vodu prosuti. Potom se listovi preliju novom ključalom vodom. Ovako pripremljen čaj neće imati gorak ukus, a može da se zasladi i sa malo meda.
Ovaj napitak preporučuje se i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju. Miris nane naime suzbija apetit, pa samim tim sprečava gomilanje suvišnih kilograma, pokazala su istraživanja na Univerzitetu u Virdžiniji. Ako se udiše miris mente koja ukrašava neki kolač, ili se drži bočica ulja od nane na stolu prilikom obroka, želja za hranom će biti smanjena.
(Merima Druškić)