30.8.2016. 15:51
0
Nikada nemojte stavljati krišku limuna u piće
Tokom ljeta uvijek poželimo krišku limuna u svakom piću koje naručimo i to zbog toga što ta voćka pićima daje notu svježine, ali to zadovoljstvo bi trebalo izbjegavati. Zašto? Zbog toga što je to voće veoma prljavo.

Istraživači su u studiji iz 2007. koristili po krišku limuna iz dvadeset i jednog restorana, nakon čega su uzete i stavljene na ispitivanje.
 
Otkrili su da gotovo 70 posto tih uzoraka posjeduje 25 različitih vrsta mikroba.
 
«Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim dijelovima tijela, iako nije utvrđeno kolika je vjerovatnoća zaraze», napisali su istraživači.
 
«Šefovi restorana treba da budu svjesni da kriške limuna koje dodaju u pića mogu imati potencijalno patogene mikrobe», navedeno je u studiji, piše SB.
 
«Ljudi dodiruju limun, sijeku ga, prenose i stavljaju u čašu ili na ivicu čaše», rekao je doktor Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu New York i autor studije "Tajni život klica".
 
Ali, bez obzira na rizik, Tierno je rekao kako on uvijek traži limun za piće, a da će ga vratiti ukoliko vidi da je barmen stavio svoje prste preko ivice čaše ili ako koristi prljave krpe za čišćenje.
 
«Morate obratiti pažnju», rekao je on.  
 

(Anesa Agović)
 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.